Pěkné odpoledne, milé čtenářky a čtenáři!
:)
V úterý jsem se pustila podruhé do kynutých koblížků, recept jsem si opět upravila a těsto připravila z části ze špaldové mouky. Všechny suroviny, které na tuto zdravější variantu budete potřebovat, pro zjednodušení uvedu znovu. Postup je ale naprosto stejný jako u prvních koblížků a najdete jej ve včerejším článku.
Suroviny na špaldové koblížky:
Těsto: 150 g hladké mouky (já používám mouku v bio kvalitě), 350 g špaldové mouky (použila jsem bio hrubozrnnou celozrnnou mouku z pšenice špaldy - Billa ji prodává pod názvem 'Špaldovka'), 50 g moučkového cukru, 1/4 lžičky soli, 35 g čerstvého droždí, cca 200 ml mléka(vlažného), 60 g másla, 3 lžíce rumu (přimíchám do rozehřátého vlahého másla) a 2 domácí (bio) žloutky.
Na náplň jsem použila Meruňkovou marmeládu Bonne Maman.
(Na 1 várku, cca 16 koblížků, asi polovinu skleničky.)
Řepkový, popřípadě slunečnicový olej na smažení.
S těstem se dobře pracovalo, řekla bych, že dokonce lépe než u klasické varianty (méně se při vypracovávání lepilo).
Odkrojky se snadno spojily a bez potíží se dalo těsto vyvalovat a vykrajovat znovu až do vytvoření posledního koblížku.
Na rozdíl od první klasické varianty z bílé mouky se koblížky při závěrečném kynutí vůbec nerozdělávaly, marmeláda zůstala pěkně uvnitř a nevytékala ani při smažení, což se mi minulý týden u některých koblížků stalo.
Chuťově byly koblížky vynikající, díky celozrnné mouce měly pochopitelně víc rustikální, jemně oříškovou chuť a díky rumu v těstě byly i o chloupek méně mastné.
Nám chutnaly oboje, mně možná o trochu více tato zdravější varianta, ale každý z receptů má něco do sebe. Tak si vyberte podle své chuťi.
;)
Ať vám chutná...
:)
Veronika
Ahoj Veru,oba recepty vypadaji uzasne,ale kdybych mela vybrat pro nas,tak by asi vyhrala tato varianta. Uvidim jestli se do nich pustim,protoze me osobne kynuta testa nedelaji uplne nejlepe,ale pro dcerku a manzela na Velikonoce by to bylo bezva prekvapeni �� moc zdravim a preji (doudam a moc si preji)krasny slunecny vikend! Bara
OdpovědětVymazatMilá Báro, tak pokud se do špaldových pustíš, ať se povedou.;) Přeji i Tobě nádherné jarní dny (prý budou teplé:)), Veronika.
VymazatVypadá to skvěle! My s mamkou jednou zkoušely vdolečky na podobném principu. Bohužel nevýhoda je, že jsou tak dobré že by se jich člověk doslova ujedl a na můj vkus jich z jednoho těsta je až moc a druhý den už to není ono.
OdpovědětVymazatPiosek
Milá Piosek, naprosto s Tebou souhlasím, to je skutečně nemožné sníst jeden a nechat být. :( Já je zase dlouho dělat nebudu, nějak s těmi kynutými těsty začínám kynout i já. :D Už aby byly kopřivy a pampeliškové listy, nejvyšší čas vyměnit těsta za zelenou. ;) Báječné dny, Veronika. :)
Vymazat