čtvrtek 23. března 2017

Koblížky s francouzskou marmeládou II

Pěkné odpoledne, milé čtenářky a čtenáři!
:)


V úterý jsem se pustila podruhé do kynutých koblížků, recept jsem si opět upravila a těsto připravila z části ze špaldové mouky. Všechny suroviny, které na tuto zdravější variantu budete potřebovat, pro zjednodušení uvedu znovu. Postup je ale naprosto stejný jako u prvních koblížků a najdete jej ve včerejším článku.

Suroviny na špaldové koblížky:

Těsto: 150 g hladké mouky (já používám mouku v bio kvalitě), 350 g špaldové mouky (použila jsem bio hrubozrnnou celozrnnou mouku z pšenice špaldy - Billa ji prodává pod názvem 'Špaldovka'), 50 g moučkového cukru, 1/4 lžičky soli, 35 g čerstvého droždí, cca 200 ml mléka(vlažného), 60 g másla, 3 lžíce rumu (přimíchám do rozehřátého vlahého másla) a 2 domácí (bio) žloutky.

Na náplň jsem použila Meruňkovou marmeládu Bonne Maman.
(Na 1 várku, cca 16 koblížků, asi polovinu skleničky.)

Řepkový, popřípadě slunečnicový olej na smažení.





S těstem se dobře pracovalo, řekla bych, že dokonce lépe než u klasické varianty (méně se při vypracovávání lepilo).












































 Odkrojky se  snadno spojily a bez potíží se dalo těsto vyvalovat a vykrajovat znovu až do vytvoření posledního koblížku.









Na rozdíl od první klasické varianty z bílé mouky se koblížky při závěrečném kynutí vůbec nerozdělávaly, marmeláda zůstala pěkně uvnitř a nevytékala ani při smažení, což se mi minulý týden u některých koblížků stalo.




Chuťově byly koblížky vynikající, díky celozrnné mouce měly pochopitelně víc rustikální, jemně oříškovou chuť a díky rumu v těstě byly i o chloupek méně mastné.
Nám chutnaly oboje, mně možná o trochu více tato zdravější varianta, ale každý z receptů má něco do sebe. Tak si vyberte podle své chuťi.
;)


Ať vám chutná...
:)



Veronika

4 komentáře:

  1. Ahoj Veru,oba recepty vypadaji uzasne,ale kdybych mela vybrat pro nas,tak by asi vyhrala tato varianta. Uvidim jestli se do nich pustim,protoze me osobne kynuta testa nedelaji uplne nejlepe,ale pro dcerku a manzela na Velikonoce by to bylo bezva prekvapeni �� moc zdravim a preji (doudam a moc si preji)krasny slunecny vikend! Bara

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Báro, tak pokud se do špaldových pustíš, ať se povedou.;) Přeji i Tobě nádherné jarní dny (prý budou teplé:)), Veronika.

      Vymazat
  2. Vypadá to skvěle! My s mamkou jednou zkoušely vdolečky na podobném principu. Bohužel nevýhoda je, že jsou tak dobré že by se jich člověk doslova ujedl a na můj vkus jich z jednoho těsta je až moc a druhý den už to není ono.

    Piosek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Piosek, naprosto s Tebou souhlasím, to je skutečně nemožné sníst jeden a nechat být. :( Já je zase dlouho dělat nebudu, nějak s těmi kynutými těsty začínám kynout i já. :D Už aby byly kopřivy a pampeliškové listy, nejvyšší čas vyměnit těsta za zelenou. ;) Báječné dny, Veronika. :)

      Vymazat