středa 31. ledna 2018

Eva Taková: Kuchyně. Dětem vstup POVOLEN

Hezký den milé čtenářky a čtenářky.
:)

Také se vám stává, že jakmile začnete v kuchyni cinkat nádobím a připravovat se k vaření, už máte za zády svoje dítka, které se hrnou do kuchyně, tlačíc před sebou židle, aby co nejpohodlněji dosáhly na kuchyňskou linku a mohly u vaření pomáhat? 
U nás je to tak skoro vždy a pokud potřebuji jídlo v kuchyni připravit co nejrychleji, pak si můžu být obzvlášť jistá, že mi dcerky budou chtít pomáhat, což ale danou činnost protáhne na dvojnásobný čas. Tak či tak, holčičky se snažím z kuchyně nevyhánět, i když bych někdy prostě potřebovala 'jen' sama uvařit a 'jít od toho'. Když ale vidím, jak rády pomáhají, jak všechny ty činnosti jim svěřené berou vážně, jak soustředěně a zodpovědně míchají, krájí a přisypávají, nemám to srdce je od vaření odehnat. 
Naše děti pomáhají v kuchyni a vůbec celkově v celé domácnosti moc rády. A také si moc rády prohlížejí nejrůznější kuchařky. Proto mě moc potěšila krásná knížka z nakladatelství Jota, která se zabývá právě touto tematikou.



Knížka Kuchyně. Dětem vstup POVOLEN je nápaditým dílem Evy Takové, která tak vytvořila nejen sbírku jednoduchých receptů, které zvládnou i děti, ale hlavně knížkou inspiruje k smysluplné a radostné aktivitě s dětmi.




První část knihy je tvořena recepty, které jsou opravdu jednoduché a dá se říct i zdravé (cukr je vždy možné nahradit třeba medem či agávovým sirupem apod., stejně tak jako bílou mouku můžete nahradit celozrnnou či špaldovou). Větší děti ani nebudou potřebovat při vaření pomoct a řekla bych, že většinu pokrmů opravdu dokáží uvařit samy. Při vaření jsou potřeba pouze běžně dostupné suroviny. Najdete zde kapitoly Nápoje, Svačinky, Polévky, Hlavní jídla, Saláty, Pečené dobroty a Večeře. S dětmi si tak můžete podle knížky uvařit třeba Květákovou polévku nebo Roztřepené tvarohové knedlíky a upéct Nejlepší ovesné sušenky či Skořicové šneky.




Co je ale na této knížce neobyčejné a vskutku výjimečné jsou způsoby jejího použití. Ve druhé části totiž najdete spoustu ilustrovaných karet, se kterými můžete hrát nejrůznější hry. Karty mají nespočet různých využití, můžete s jejich pomocí nakupovat, připravovat suroviny na vaření, přiřazovat jednotlivé předměty a ingredience, různě je třídit a vybírat atd. atd. Autorka sama nabízí mnoho různých tipů, nápadů a her, jak s ilustrovanými kartičkami pracovat. 




Najdete tu skutečně krásně ilustrované karty se zeleninou, ovocem, surovinami a kuchyňským náčiním. Můžete si o nich třeba také jen povídat, děti mohou vybrat jednotlivé obrázky podle toho, co jim chutná nebo naopak nechutná, vyberou své oblíbené ovoce a (ne)oblíbenou zeleninu. Můžou hledat ty karty, kde je vyobrazená potrava pro domácí zvířata nebo mazlíčky, najít, co jí králík, křeček, andulka apod.




Proč do hraní nezahrnout třeba i matematiku? S kartami se dají vytvářet množiny a podmnožiny, vybírat kulaté, špičaté, dlouhé a velké ovoce, sladké, slané, kyselé, hořké nebo trpké suroviny, ovoce a zeleninu, roztřídit kuchyňské náčiní podle materiálu na předměty ze dřeva, kovu, ze skla či z umělé hmoty nebo porcelánu.
Můžete vymyslet hry, kde budete hádat, vymýšlet a mluvit cizími jazyky, trénovat postřeh a paměť a hrát si s kartami s barvami, které mají též nekonečně mnoho využití.




Karty s obrázky jsou zkrátka geniální a bude vám pěkných pár týdnů či dokonce měsíců trvat než vyzkoušíte jen všechny ty hry, které navrhuje autorka. A pak jistě spolu s dětmi přijdete na další a další zábavné možnosti, jak si s kartami hrát, jak s nimi pracovat a využívat je v nejrůznějších situacích, při mnohých každodenních činnostech běžného rodinného života.





S kartami můžete děti učit počítat, děti mohou ke kartičkám přiřazovat odpovídající počet surovin, které jste si připravili na vaření, bude je jistě bavit i vytváření čísel podle předlohy, třeba ze špejlí, či ovoce a zeleniny. Schválně jestli přijdou na to, že dvě kolečka okurky mohou vytvořit krásnou osmičku a půlkolečka dobře tvarované papriky zase trojky jako malované. ;)




Dále v knížce najdete karty s abecedou, s tiskacími malými i velkými písmeny. I tady najdete mnohé využití ve spojení s kuchyní, jídlem a surovinami na vaření. Děti si můžou ku příkladu vylosovat písmenko a vyjmenovat nejrůznější druhy ovoce, zeleniny a jídla, které na toto písmeno začínají anebo najít v kuchyni všechny předměty, jejichž začáteční písmeno odpovídá tomu na kartě. Možností je ale bezpočet a já jsem nadšená z nápadů, které tahle chytrá knížka nabízí. 





Dlouho jsem neviděla něco tak skvěle propracovaného, knížku pro děti i rodiče, která je, jak sama autorka říká, vlastně takovým deníkem, hračkou a sborníkem receptů a her v jednom. Knížku, která je tu pro nás, rodiče a hravé děti, pro každého z nás, kdo nechce jen uvařit, ale zároveň si užít nadšení ze společně stráveného času, chytrou zábavu a radost ze společného tvoření a díla.
:))




Tak pokud vám doposud většinou při představě přípravy složitějšího oběda s dětmi za zády vstávaly vlasy hrůzou na hlavě, zkuste tuhle knížku a uvidíte, že děti v kuchyni vůbec nemusí být katastrofou. Věřte mi, že nebudete už muset děti posílat pryč a přemýšlet, jak je jinde a jinak zabavit, zatímco vy vaříte, stačí se nebát a zapojit je, nechtít mít všechno dokonalé a připravit se na veselé a někdy neuvěřitelné zážitky z kuchyně.
Opravdu, vyzkoušejte to.
;)




Není nutné hned učit děti vařit. Mnohem důležitější je naučit se společně trávit čas a prožít ho v radosti při společném provádění úplně obyčejných prací. Každý obrázek (třeba nakresleného jablíčka), podaná mistička a donesené vajíčko je důležitým krokem na cestě našich dětí k samostatnosti a sebedůvěře.




Znáte tuto krásnou knížku a co vaše dítka a vnoučata, mají do kuchyně vstup POVOLEN?
;)


Krásné dny (nejen) v kuchyni.
:)



Veronika


***


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Jota.

Žádné komentáře:

Okomentovat