pondělí 27. března 2017

Ovocná školka Malochýn

Hezký večer přeji!
:)

V sobotu ráno jsme se vydali na nákup ovocných stromů ke Ždírci nad Doubravou. Ovocnou školku Malochýn jsme si vybrali pro její vysokou polohu (stromky se pěstují v nadmořské výšce 560 m, což je ještě o několik desítek metrů výš než náš pozemek). Stromky jsou tudíž otužilé a i ve vyšších polohách by se jim tedy mělo dobře dařit.
My jsme pro začátek vybrali 9 stromů - 3 jabloně, 2 švestky, hrušeň, třešeň, višeň a broskvoň. Stromy jsme na pozemek vysázeli do tvaru podkovy, otevřené k jihu. Tento design se v ekozahradách přímo nabízí a my plánujeme stromové podkovy začlenit do zahrady hned několikrát. Zatím osazujeme spodní část pozemku, vrchní necháváme bez zásahů, tam bude stát dům. To už víme. Před dvěma týdny jsme totiž využili práce proutkaře, který u nás pomocí virgule zmapoval celý pozemek a mj. našel silný pramen. :) Práci s virgulí si zkoušeli i můj muž se švagrem a oba cítili přibližování ve stejných místech, kde prý má být v 25 m hloubce voda... Ale zpátky k víkendu a sázení. Děti byly venku s námi, Rózinka byla pěknou chvíli stromem, sama od sebe si našla tatínkem vykopanou díru a tam prostě jen byla. Nijak nás to nepřekvapilo. Děti jsou mnohem víc a pevněji součástí přírody, než by se nám mohlo zdát.
Já jsem sázela cibuli, pěstuju jí ze sazečky, tentokrát jsem zasázela 135 žlutých a 132 červených. Loni byla krásná a výtečná (můj muž dokonce říkal, že lepší cibuli ještě nejedl), ale rychle jsme jí snědli, tak snad letos bude letos trochu větší sklizeň. 
;) 






Minulý týden nám přišel balíček od Vendy z BeBirdie a jak vidíte, dcerky úžasné beanie nesundaly celý víkend z hlavy.
:)

Rózince jsem vybrala motiv růžové pandy




a Amálce novou, jarní pandu s květy.
Čepičky jsou nádherně měkké a kvalitní, sama bych jednu brala, nejraději tuhle. ;)














Mrňavá nejdřív větvičky stromků okusovala, ale když jsme pohrozili dvaceti ranami na zadek za každou zlomenou větvičku, byl celkem klid a nezlomily ani jednu. (Já vím, odměny a tresty, vnější motivace... :/ Někdy bohužel neumíme jinak, hlavně že zůstává pořád jen u těch výjimek.:))








































Pěstujete také vlastní ovocné stromky? A které nejraději?
Už jste letos taky zabořili ruce do hlíny?
Já s velkou radostí.
:)


Krásné teplé dny přeji, užívejte jara...



Veronika

2 komentáře:

  1. Krásné, všechno... A čepičky holkám moc sluší, pěkný výběr, ten nový pandí vzor se mi taky moc líbí ;-). Užívejte i nadále ;-).
    V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Veru, sama bych vybrala asi spíš nějaké v černo-šedo-bílých kombinacích, třeba peříčkové, ale vím, že především Amálce udělají radost malinko veselejší barvy, tak proto květovaná panda.:) Určitě ale nemáme poslední a už se těším na letní kousky.;) Přeji báječné jarní dny, Veronika. :)

      Vymazat