sobota 20. června 2015

Bedýnky ze Zastráně

Krásné sobotní odpoledne přeji!

V Chorvatsku jsme se doslova cpali čerstvými rajčaty, okurkami, paprikami a mrkví. Všechno bylo sotva před pár hodinami sklizené, pravé, voňavé, plné chuti. Mangold, zelené fazolky, kapusta, zelí, cibule a česnek. Brambory takové, jaké jsem už dlouho nejedla, ba jestli vůbec. I když u nás na Vysočině je pěstování zeleniny někdy řehole, spoustu hodin práce, slimáci, myši, deště a zima, přesto i tady se dají  sklidit dobroty. Na mém políčku toho zatím tolik není, a tak si i letos budeme jezdit pro krásnou zeleninu vypěstovanou nedaleko, kousek za Chotěboří - na Zastráni.

Ve středu jsme si s Amálkou přivezly první letošní zelenou bedýnku napěchovanou zdravím. Kromě několika druhů salátů jsme v ní měly i mangold, tuříny, hrášek, kedlubničky, pekingské zelí a česnekové výhonky. Ty už znám od loňska a tak jsem je použila hned. Tentokrát na výborné česnekové pesto. Bylo trochu pálivější, než je Amálka zvyklá, výhonky mají za syrova výbornou a stále celkem výraznou chuť, samozřejmě zdaleka ne tak silnou jako samotné česnekové stroužky, ale my jsme si na špagetách s pestem moc pochutnali a zjistili jsme, že je pesto skvělé i jako nátěrka na pečivo, pokud se namaže ve slaboučké vrstvě. Tak chutná i Málince. Vřele doporučuji. ;) Amálka ocenila nejvíc sladký hrášek, skoro na nás nezbylo, ale to nevadí, na mém záhonku budeme brzy sklízet taky...
:) 




















A na čem si tyto dny pochutnáváte nejraději vy? Co u vás vede takhle na přelomu jara a léta?
Jsem zvědavá...
;)


Užijte si víkend!



Veronika



4 komentáře:

  1. Jeee tak to máme kousek... 👍 :) určitě se tam podívám...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Jano, nevím, zda má Lucie dost zeleniny i pro nové zájemce, ale za optání nic nedáte. ;) Navíc je na Zastráni moc hezky. Příjemný víkend, Veronika. :)

      Vymazat
  2. Tam je krásně :-) ,jezdíme kolem z Modletína do Chotěboře !!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Mirko, Modletín neznám, ale do Chotěboře jsme léta jezdili za maminčinou tetou. Určitě by stálo za to tamnější okolí víc prozkoumat. Třeba na kole, až budu zase bez bříška. ;) Zdravím, Veronika. :)

      Vymazat