úterý 25. listopadu 2014

Amálčina knihovna

Krásný den, milé čtenářky a čtenáři!

Podzimní, krátké dny jsou ideální k zachumlání se pod deku s konvicí voňavého čaje anebo něčím dobrým do žaludku. K takovým chvílím mi neodmyslitelně patří ještě dobrá kniha.
Já i můj muž máme knihy moc rádi, čteme od dětství a tak je jen přirozené, že k lásce ke knihám, voňavým stránkám, příběhům, od kterých se témeř nelze odtrhnout, vedeme i naši Málinku.
V našem už tak malinkém bytě knihy zabírají nemálo místa a to tu nemáme všechny ty, které bychom tu rádi měli. Já mám své u rodičů, můj muž stejně tak... Ty, co nečteme často, jsou ještě zabalené v krabicích.
Je mi jasné, že v našem budoucím domě je třeba myslet na knihy. Na několik důstojných míst pro ně. V pracovně, obýváku, v kuchyni (kuchařek taky nemám zrovna málo;)) a u Amálky v pokojíčku. Nejvíc mě zaujaly na uložení knížek velké prosklené skříně/vitríny, bílé či šedivé. Jsou praktické a krásně vypadají. To jsem ale trochu víc odbočila od zamýšleného tématu a na úvod by to mohlo stačit! :))

Aniž bychom naší devatenáctiměsíční dcerku ke knihám nějak cíleně vedli, našla si k nim cestu sama. Stačilo nechat knížky pro ni v jejím dosahu a její přirozená zvídavost jí pochopitelně nedala jinak, než knížku otevřít, zkusit stránky otáčet a začít objevovat to neskutečné kouzlo v knížkách ukryté.
Od té doby uběhlo několik měsíců a dnes je víc než jasné, že pro Amálku budou knihy velkou životní radostí. Chce si s námi neustále prohlížet knížky a naučila už se i vyjádřit svoje přání - úplně jednoduše 'Tati, c(č)íst!' nebo 'Mami, c(č)íst!'. :)) 

Přestože u babiček a dědů máme spoustu dětských leporel po mně a mém muži, založili jsme Málince její (prozatím malou) vlastní knihovnu, která bude růst zároveň s ní. 
A já vám dnes ukáži Málinčiny první knížky.





Posmíval se konipásek - jedna z nejoblíbenějších knížek posledních dní u nás doma, nádherně ilustrovaná. Úžasné obrázky, vtipné veršování, velmi chytře zpracovaná (i má oblíbená;)).




Moje štěně - Příběh o štěňátku a včelím roji nedávno koupil Amálce můj muž. Jiná knížka se mu pro ni v knihkupectví nelíbila a trefil se výborně! Málinka chce Moje štěně prohlížet pořád dokola a tento týden se dokonce naučila říkat 's(š)těně'. :)




Naše úplně první nejoblíbenější - Ten Chuckling Ducklings. Prasátka, kravičky, kozy, psi a kočky... všechno tu je! Koupila jsem ji v Anglii dávno před tím, než přišla Amálka.




Trošku jiné možnosti skýtá magnetická knížka o krtkovi - Málinku zajímá, ale občas natrhne nějakou z magnetek...









Od babičky a dědy dostává Amálka knížky od narození. Babička má navíc knihkupectví, takže knížky od ní jsou vždycky TOP! ;)




Mně osobně se strašně líbí, že rodiče mého muže navíc vždycky darují Málince knížky i s osobním věnováním.
:)









I moje babička (tedy Amálčina prababička) Málince naděluje knížky. Třeba Nejkrásnější česká říkadla anebo Život na statku.




Málinka má ráda i knížečku o kočičce Kátě, kterou dostala od mojí sestřenice Katky. ;) Pro mě a mého muže je kočička Káťa trochu strašidelná, ale hlavně, že baví Máli... Hodně se už u ní nařehtala!  ;)




Zebra Zigby taky frčí a ještě si začínáme povídat o opozitech... ;)




Několik knížek z našeho dětství jsme Málince přece jen domů přivezli. 
Třeba Kouzelný deštník - krásný poetický příběh o holčičce s deštníkem...




...anebo poměrně dost opotřebované ale o to víc oblíbené leporelo Naši ptáci.





Tak a to je skoro všechno. Pro tentokrát máme dočteno. Amálčina knihovna bude mít jistě další pokračování, až zase o něco povyroste. ;)



Co je v knihovničkách vašich dětí?



Příjemný podvečer a mávám všem!




Veronika

11 komentářů:

  1. Teda,to je krásná sbírka knížek, Málinka má štstí,že má takové rodiče,kteří jí moc rádi čtou...já mám děti velké,ale moc ráda se jednou za čas probírám knížkami v knihovně a vzpomínám na dobu kdy jsme je společně četli .
    Dnešní rodiče moc nečtou ,raději pustí dětem televizi nebo jim strčí do ruky tablet nebo mobil..kolikrát jsem toho byla svědkem..
    Určitě nějakou knížku koupím svému synovci 8 měsíčnímu ,pod stromeček,nechám se inspirovat vaší nebo spíše Amálčinou knihovnou :)
    Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Petro, moc děkuji za Vaši návštěvu i komentář. Budu jen ráda, když dle Amálčiných knížek vyberete třeba nějakou malému synovci. Doporučila bych právě toho 'konipáska' nebo 'štěně' a nádherné je i další Millerovo leporelo O veselé mašince.
      Přeji krásné vzpomínání i nádherné současné předadventní dny, Veronika. :)

      Vymazat
  2. Nádherná sbírka, navíc s věnováním... Já myslím, že všechny děti bez výjimky milujou knížky. Škoda, že v určitým věku se to nějak mění...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Lucie, souhlasím. Spoustu mladých přestane mít bohužel o knížky zájem. Já věřím a doufám, že pro Amálku budou ale přirozenou součástí života napořád. Vidí to tak i u nás, o to samozřejmější a jednodušší by to pro ni mohlo být. Zdravím a přeji hezké odpoledne, Veronika. :)

      Vymazat
  3. Veru já se stále né a né k té knížce a čaji dostat :-(. Je skvělé, že má Málinka takový základ, moje dětství neovlivnilo vyloženě čtení, ale prohlížení velké červené encyklopedie, ve které byl celý svět. Díky ni jsem se naučila poznávat, mluvit a hlavně kreslit. No a to prohlížení mi zůstalo do teď :-). Užívejte předvánoční pohodu, papa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Šárko, i já mám velký problém dostat se v poslední době ke knížce.:( Určitě by ale pomohlo omezit dobu strávenou na internetu na polovinu a hned by byla chvíle na čtení. To vypadá na rozumné novoroční předsevzetí.;)
      Je skvělé, že Tě prohlížení encyklopedie v dětství tolik ovlivnilo! Přeji Ti krásné chvíle a zdravím, Veronika. :)

      Vymazat
  4. Verčo, to je krásná sbírka!!! Závidím ty knížky s věnováním od prarodičů, pak taky závidím babiččino knihkupectví, a taky staré knížky po vás - ty moje vzala velká voda v r. 1997 :-( Takže leporela začínám kupovat nová, ale ani jedno z výše jmenovaných nemám - díky za tip pro Ježíška! Hezký večer, L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Luci, to je smutné, že vás postihly povodně a odnesly s sebou i milé věci. :( Vaší Julince přeji, ať jí knížky od Tebe dělají radost po celý život. ;) Krásné odpoledne a posílám pozdravy, Veronika. :)

      Vymazat
  5. Ahoj Veru, díky za úžasnou inspiraci na krásné knížky pro malé děti! Já jako malá milovala Kuřátko a obilí a Hrajeme si celý den. Obě naše dcera má a taky chce často "číst" :-). Moc se mi líbí věnování od babičky s dědou!
    V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Veru, Kuřátko a obilí Amálce možná přinese Ježíšek... ;) Krásné čtení a prohlížení přeje Veronika. :)

      Vymazat
  6. Ahoj Veru- moc hezkej vyber pro ty nejmensi! Vidim, ze mate ke knizka stejne vztah jako my doma. I ve skolce mi rekli, ze je videt, ze syna vedeme ke cteni, na detech je to hodne znat, jak pak mluvi, jak se u knizky soustredi, atd...
    Krtecek je klasika, ale dokonala. Taky mame ty rikanky a zivot na statku. Celkove rikanky a pisnicky jsou v tomhle veku asi nejlepsi. Doporucuji takovou tu knizku s ceskymi pisnickami a piankem, u toho se vyblbne cela rodina vcetne tatinka:-)

    OdpovědětVymazat