úterý 1. července 2014

První letní bedýnka

Hezké dopoledne přeji! Počasí se nám trochu umoudřilo a vypadá to, že si brzy začneme užívat léta plnými doušky. Snad i borůvčí v lese oschne a já budu moct konečně vyrazit plnit plecháček modrou krásou...
:)

Dnes bych se s vámi chtěla podělit jen o pár barevných obrázků ze včerejška. Snad si nebudete ťukat na čelo, že vkládám příspěvek 'jen' s fotkami obyčejné zeleniny. Když zeleninové dary přírody jsou natolik fotogenické, že si prostě nemohu pomoct... 
Tyhle navíc nejsou ze supermarketových regálů, ale ze zdravých záhonů nedaleko od nás, kde slečna Lucie láskyplně pěstuje zeleninu, aby ji pak sama sklidila, narovnala do bedýnek a týž den předala svým zákazníkům - zeleninovým milovníkům, třeba takovým jako já...   

Takže... naše první letní bedýnka... :)

Co si dáte? Mladou křupavou mrkvičku anebo snad raději salát z červené řepy?










Mangold, jarní cibulka, kedlubny, zelí, hlávková kapusta, zelí pekingské, mrkvička a řepa, česnekové výhonky a oregano...









Zelí tentokrát použiji na mléčně kvašenou zeleninu.









Česnekové výhonky jsou skvělou, poněkud opomíjenou, zeleninou.





Amálka prohlíží obsah bedýnky... :)





Mrkvička... 












Hmm... přemýšlím, co dnes uvařím...

Máte nějaká oblíbená jídla z těchto druhů zelenin?



Díky za vaše milé návštěvy a komentáře!



Veronika

6 komentářů:

  1. Moc pěkné fotky, zelenina je opravdu fotogenická! :))
    Česnekové výhonky mě zaujaly, ještě jsem o nich neslyšela, můžu se zeptat, na co je používáš? Možná podobně jako medvědí česnek? Díky! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evey, česnekové výhonky nemají nijak zvlášť výraznou česnekovou chuť, takže se dají použít do ledasčeho. Já jsem je naposledy podusila na oleji spolu s toskánskou kapustou, smíchala s uvařenou červenou čočkou a ve vrstvách zapekla s ječnými krupkami v troubě. Jedli jsme to ještě s kysaným zelím a moc jsme si pochutnali.
      Jinak se dají výhonky přidávat do polévek, k masu, dusit nebo blanšírovat s různými druhy zelenin... Nevím, jaké by byly syrové, řekla bych, že se více hodí k tepelné úpravě. Tak vyzkoušej;), Veronika. :)

      Vymazat
  2. No krása..nie je nad jarnú zeleninku...a náš obľúbený druh? trebárs krémová polievka z červenej repy...

    OdpovědětVymazat
  3. Marcelko, díky za zastavení u mě;). Jarní zelenina je nej, úplně souhlasím. Červenou řepu máme moc rádi a polévky jsou u nás základ, často jíme k obědu či večeři jen polévku, tak si říkám, jak se mohlo stát, že neznáme krémovou z červené řepy?!;) Jak ji vaříte u vás? Díky a přeji hezký den a k zakousnutí třeba nějakou tu čerstvou křupavou zeleninku:). Veronika

    OdpovědětVymazat
  4. Krásná zeleninka,to mi připomělo,že jsem dnes chtěla otrhat mangold..pa a krásný den Veru....Šárka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Šárko, díky za návštěvu u mě.:) Tak ať si u vás pochutnáte, my jsme ho měli s těstovinami a tuňákem ve středu. Mňam, mňam...;) Pěkný víkend, Veronika. :)

      Vymazat