středa 15. srpna 2018

Bezlepkový hruškový koláč s čokoládou a mandlemi

Krásný srpnový večer vám přeji!
:)

Poslední dobou často peču, a to především moučníky s ovocem. Není divu, vždyť stromy se letos pod úrodou jablek, hrušek i švestek doslova prohýbají, větve se lámou pod tíhou zralých plodů, kterých je tolik, že je lze jen těžko všechny zpracovat. 
Hrušky bezpochyby patří k našim nejoblíbenějším druhům ovoce, nejraději je jíme syrové, utržené rovnou ze starých hrušní, ale tenhle skvělý hruškový koláč ze Svatojánu taky stojí za to!
Že k létu patří nejen voňavé hruškové koláče, ale i dobré čtení víme všichni. Moje tipy na dobré knihy, které mě letos provází doslova na každém kroku, nebo lépe řečeno dnem za dnem, najdete na mém instagramu stejně jako některé dětské knížky, jež se líbí našim holčičkám.
;)



Ingredience

130 g hořké čokolády
70 g másla
1 lžíce domácí hruškovice
140 g jemně mletých mandlí
4 šťastná vajíčka
2 lžíce rapadury (=sušené třtinové šťávy)
10 menších hrušek



Postup

1. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a máslo a necháme trochu vychladnout. Vmícháme lžíci hruškovice.

2. Oddělíme si žloutky od  bílků. Žloutky vyšleháme s rapadurou a z bílků ušleháme tuhý sníh.

3. Do rozehřáté čokolády s máslem a hruškovicí vmícháme mleté mandle a vyšlehané žloutky. Na závěr lehce zamícháme bílkový sníh.

4. Větší kulatou koláčovou formu vymažeme máslem, vyložíme pečícím papírem, který opět pomažeme máslem a vysypeme rapadurou.

5. Těsto nalijeme do formy, položíme na něj čtvrtky oloupaných hrušek a pečeme v předem vyhřáté troubě 40 minut při 170 stupních Celsia. 



















Které letní ovoce patří k vašim nejoblíbenějším? 
Jsou to taky hrušky?

A jakou knihu byste pro závěr léta doporučili vy?



Mějte se báječně.
:*


Veronika



Žádné komentáře:

Okomentovat