pátek 6. října 2017

Spotřebováno Srpen & Září 2017

Krásné páteční odpoledne, milé čtenářky! 
:)

Dnes se podíváme na kosmetiku, jež jsme používali a spotřebovali během minulých dvou měsíců. Tentokrát bude článek výjimečný v tom, že tu najdete poměrně hodně chemických produktů, které nemají s přírodní kosmetikou pranic společného. Tyto přípravky se nám časem nějak nastřádaly hlavně u babičky, většinou jsme je našli pod stromečkem apod. Hlavně koupelové pěny jsme používali sem tam a zhruba po roce jsme se dobrali dna. Zřejmě bych tomu nepřikládala takovou váhu, v naprosté většině pořizujeme a doma používáme přírodní produkty, kterým neškodíme ani sobě ani přírodě, kdyby se mi nedávno nepoštěstilo vyslechnout si přednášku Víta Syrového a následně si odnést domů jeho knížku Tajemství kosmetiky s podtitulem Nový pohled na kosmetické prostředky a jejich vliv na zdraví a životní prostředí, vydanou v letošním roce. Se zájmem jsem se do ní začetla a řeknu vám, při jejím čtení je mi docela úzko. A ještě hůř mi bylo, když jsem se podrobně podívala na složení jednotlivých kosmetických produktů z oné chemické skupiny, které jsme právě dopotřebovali... :(

Tak jdeme raději hned na to, ať se tím nepříjemným dnes co nejdřív prokousáme a příště se opět vrátíme k uzdravující přírodě.
























Dulcia Natural Bio Růžová voda (100 ml). Musím říct, že mi vůbec nevoněla, tedy hlavně v počátečních měsících těhotenství, ale ani teď ke konci jsem si její vůni nedokázala oblíbit. Na míchání se suchými pleťovými maskami mi ale nevadila. Doposud má druhá růžová voda v bio kvalitě, mnohem raději jsem měla růžovou květovku od Nobilis Tilia v tmavě fialovém skle.
Tuto od DN už kupovat nebudu.

Manufaktura Hydratační micelární voda s okurkovým výtažkem a mandlovým olejem (60 ml). Chemický koktejl nepříznivých látek, voda pálí v očích, pleť dráždí a nijak dobře neodličuje.
Nedoporučuji.


Linteo Kosmetické vatové polštářky s arganovým olejem (40 ks). Velké maxi odličovací tamponky, z jedné strany proužkované, prý s mikrokapslemi arganového oleje pro základní odstranění nečistot a z druhé strany hladké pro důkladné dočištění pleti. Byly příjemné, moc fajn na odličování očí, netrhaly se, nejsou vyrobeny z bio bavlny, jen ze 100% bavlny. Deklarovaný obsah arganového oleje mi spíš přijde jako dobrý reklamní trik.
Nebála bych se je používat znovu, ale preferuji tamponky z organické bavlny.



Hipp Mamasanft Masážní olej na strie (20 ml). Tuto malinkou lahvičku už jsem doma měla hodně dlouho, určitě od minulého těhotenství. Olej, který je směsí olejů z mandlí, jojoby a rakytníku jsem vypotřebovala do koupele. Na samotné mazání bříška mám oblíbenější oleje, momentálně vede Weleda těhotenský pěsticí olej.
Průměrný tělový olej, kupovat opět zřejmě nebudu, ač špatný nebyl.



L'Occitane Zpevňující tělový krém Mandle (200 ml). Krém má sametovou konzistenci a stejně dokáže pečovat o pokožku. Ta je po jeho použití skutečně krásně sametová a vyhlazená. Krém se velmi dobře vstřebává i aplikuje, není třeba jej zdlouhavě vtírat do pokožky. Kůže spíš jako by jej bleskově vpíjela. Vůně je příjemná a luxusní, dost výrazná a na pokožce docela dlouhou dobu vydrží. Krém není mastný, nezanechává žádný mastný film, tudíž je vhodný i na použití během dne a v teplejším počasí. Ač se zřejmě jedná o jedno z nejdražších tělových mazání, které jsem vyzkoušela, mám v oblibě jiné stejně příjemné a na rozdíl od L'Occitane i čistě přírodní tělové krémy či mléka.
Znovu pořizovat nebudu, raději bych vyzkoušela zase něco nového.




Urtekram Zubní pasta Aloe vera Bio (75 ml). Certifikovaná přírodní pasta bez tensidů a fluoru, nepěnivá, bílé či béžové barvy. Vyhovovala mi, chutnala příjemně.
Doporučuji vyzkoušet, jakož i ostatní zubní pasty Urtekram a sama jí v budoucnu nejspíš opět někdy pořídím.

Oralflux Fresh ústní voda (90 ml). Dostala jsem ji v jakémsi balíčku, zřejmě někde ve zdravotnictví. Sama bych si ji jistě nevybrala, obsahuje škodlivé chemické látky, takže ji rozhodně nedoporučuji.
Ne, vzhledem k nežádoucím použitým složkám tento produkt určitě kupovat, ani znovu používat nebudeme. 



Urtekram Kondicionér Aloe Vera Bio (250 ml). Regenerační a posilující kondicionér pro velmi suché vlasy s aloe, lecitinem a pomerančovým olejem. Já jsem chtěla vyzkoušet co nejvíce produktů z řady Aloe Vera, proto i tento kondicionér, ač není přímo určen pro normální vlasy, které mám já. Moc se mi líbí složení bez parabenů, látek na bázi minerálních olejů, silikonů a syntetické parfemace. Kondicionér jemně, celkem nevýrazně voní, zanechává vlasy příjemné a lesklé, pomáhá s rozčesáváním delších vlasů. Nebyl špatný, ale až teď po jeho vypotřebování jsem si vlastně všimla (používajíc dál Šampon ze stejné řady v 500 ml balení, tentokrát jen bez tohoto kondicionéru), že mám vlasy po umytí vlastně stejné jako při použití kondicionéru. Takže tady zřejmě ani není nutný.
Podruhé asi kupovat nebudu, možná vyzkouším ještě i jinou řadu. 




Manufaktura Pečující krém na ruce Hruška (100 ml). Prý ošetřující krém s hruškovým výtažkem a bambuckým máslem. No, možná, že ano a také má líbivý obal, nálepky na tuby ty Manufaktura tedy opravdu umí. Jde o českou kosmetiku a toho já si také cením. Svým výrobkům říkají přírodní, čímž se někdo možná snadno nechá uchlácholit, stačí mu to a pak si může třeba i užít tento uživatelsky docela příjemný krém. Jenže pokud na sebe nechcete patlat škodlivé chemické látky, které se chtě nechtě dostávají do organismu, řádně si přečtete složení a důkladněji se na jednotlivé složky podíváte, zjistíte, že krém obsahuje některé složky, které tam nemají co dělat, ku příkladu diazolidinyl urea, který je syntetickým konzervantem a hlavně produktem formaldehydu, známého lidského karcinogenu.  
Doporučit bohužel nemůžu, ač bych docela ráda a další Manufaktura produkty už kupovat nehodlám.

Urtekram Krém na ruce Aloe Vera Bio (75 ml). Tak tady vás složení nemusí znepokojovat, krém je označen jako regenerační, obsahuje oleje z mandlí, jojoby, pupalky, pomeranče a přesličky, také bambucké máslo. Ruce hezky ošetřil, vyživil, vůně je příjemně osvěžující. Ráda jsem jej používala, nezanechával na rukou mastný film, ruce byly jemné, pokožka pružná.
Moc fajn produkt za dobrou cenu, postupně vyzkouším asi i krémy na ruce ostatních Urtekram řad.




Le Chatelard Francouzské mýdlo Růže (ml). Není tak docela přírodní a bohužel jsem ve složení našla i tetrasodnou sůl EDTA, což je chemické chelatační činidlo, v přírodě těžko odbouratelná toxikologicky významná sloučenina, která v kvalitních přírodních mýdlech rozhodně není potřeba. Těchto mýdélek máme ještě několik, přidávali je k objednávkám v e-shopu bellarose.cz, ale u mě bohužel ztratily na oblibě. :(
Pokud máte rádi kvalitní tuhá mýdla, poohlédněte se spíš někde jinde, spoustu českých a slovenských značek vyrábí poslední dobou prvotřídní přírodní mýdla a navíc ruční malovýrobou. :))



Compagnie de Provence Tekuté marseillské mýdlo LE (500 ml). Krásně balené francouzské tekuté mýdlo limitované edice, které mi učarovalo svou vůní, dokud mi nezačalo být v těhotenství zle. Skleněná lahev je potištěná obrázky spojenými s krásnou Francií, ALE když se i zběžně podíváte na složení, představa o krásné Francii se rozplyne jak mávnutím kouzelného proutku. Já totiž nechci používat produkty s butyhydroxytoluenem (BHT), který má prokazatelně karcinogenní účinky nebo opět i tady se škodlivými chemickými chelatačními činidly (tetrasodium EDTA). Velké zklamání, zpětně lituji toho, že jsem se důkladněji o složení mýdla nezajímala před koupí.
Opravdu nelze doporučit!








Soaphoria Organické mýdlo Olivovník (100 g). Šetrné, ručně vyrobené tuhé olivové mýdlo vhodné k mytí celého těla. Bylo výborné a vůbec bych se nebránila pořádné kilové kostce. :) Nedávnou recenzi jste si mohli přečíst tady.
Doporučuji některé mýdlo od Soaphoria vyzkoušet, já mám nyní vyhlídnuté jejich Organické mýdlo pro děti a Organické čistící mýdlo s bílým jílem.

Kivvi Hydratační sprchový gel Bergamot a litsea cubeba (250 ml). 100přírodní sprchový krém s obsahem bio olejů a bylinných extraktů svěží citrusové vůně. Pěnil velmi jemně, pokožku šetrně vyčistil. Myslím, že už jej ale neseženete.

Manufaktura Zvláčňující sprchový gel Jablko (215 ml). Ajajaj, Manufaktura dnes potřetí a ještě s horším hodnocením nežli hruškový krém na ruce. Složení tohoto gelu už opravdu nemá se skutečně přírodní kosmetikou pranic společného. Naopak ve složkách najdete vyložené jedy jako třeba chemický emulgátor s možnou karcinogenitou nazvaný cocamide DEA, anebo mírně řečeno nevhodná chemická azobarviva. Gel díky tenzidům pochopitelně bohatě pěnil, také řádně vysušoval a uměle voněl. Není mi dobře z toho, že jsem s tímhle měla vůbec co do činění.
Rozhodně nedoporučuji používat, ani bych nepodporovala prodej takových produktů jejich koupí.  

Lactacyd Pharma Intimate Wash with antibacterials/A
ntibakteriální emulze pro intimní hygienu (5 ml). Vyzkoušela jsem vzoreček něčeho jiného než mých, v této oblasti osvědčených a oblíbených, pečujících produktů pro intimní hygienu. Opět i tady najdete rozličné chemické látky, které já používat nechci. Ani při použití mě přípravek nijak nezaujal a opravdu jej nelze srovnávat s bylinnými mycími emulzemi třeba od značky Kivvi anebo Havlíkovy přírodní apotéky. 
Pro dlouhodobé použití nedoporučuji, pro mě nevhodné. 





Avon Pěna do koupele Francouzský šeřík (500 ml). Bohužel opravdu plná škodlivých chemických látek, snad jen ta vůně šeříku a obal se povedly... A pěna vydrží ve vaně pouze krátce.
Ne a doufám, že už nic takového nedostanu dárkem.

Avon Pěna do koupele Reindeer (250 ml). Stejné jako pěna s vůní šeříku. Tristní chemické složení, produkt, který má být snad i určen dětem a na lahvičce najdete nápis "UPOZORNĚNÍ: V případě výskytu vyrážky, zarudnutí nebo svědění, přerušte používání. Jestliže problémy přetrvávají, vyhledejte dospělé osoby." Opravdu nechápu, i když vlastně vzhledem k obsaženým složkám není divu, že na toto rovnou předem upozorňují. Z lahvičky nejde navíc obsah vymáčknout.
Rozhodně nedoporučuji, nic dobrého pro nás, ani pro přírodu!

Nobilis Tilia Dětský Koupelový olej mandarinkový (200 ml). Do třetice koupelový přípravek, ale tentokrát o poznání radostněji. Příjemná vůně mandarinky byla oblíbená jak u dětí, tak u rodičů. I můj muž si olej pokradmu lil do koupele. :) Pokožku hezky zvláční a zabraňuje jejímu nadměrnému odmaštění.
Časem pořídíme nejspíš znovu.





Weleda Měsíčkový ochranný balzám (30 ml). Měli jsme už několikátou tubičku. Jde o velice výživný a mastný krém bez obsahu vody, který je určen především do sychravého a mrazivého počasí. Balzám obsahuje čistý včelí vosk a tuk z ovčí vlny, které vytvářejí ochrannou bariéru pleti, přičemž nezabraňují jejímu přirozenému dýchání. Mně se osvědčil i na suché ruce a chodidla, či jiná sušší místa na těle. 
Pro nadcházející chladné období bez pochyby jeden z vhodných adeptů. 

Weleda Měsíčkový dětský šampón 2v1 (á 3 ml). Je vhodný i pro sprchování, velmi jemný a šetrný s lehounkou měsíčkovou vůní. Taková osvědčená stálice od značky Weleda. Vlásky pěkně umyje, jsou pak hezky hebké.
Doporučuji 200 ml balení, je vhodný i pro dospělé s citlivou pokožkou, multifunkční produkt na tělo i vlasy. :)

Soaphoria Univerzální balzám Něžný měsíček (20 ml). Do třetice všeho dobrého multifunkční přírodní produkt s obsahem měsíčku lékařského. Tento balzám obsahuje pouze tři složky - měsíček lékařský, panenský olivový olej a včelí vosk. Opět vhodný i pro děti, s hojícími účinky, výborný na sušší, dehydrovaná místa pokožky, podporuje tvorbu kožní tkáně, výborný na menší popáleniny z kuchyně, což oceňuji a potřebuji hlavně já. :)
Doporučuji a u nás by se využila jistě i větší 125 ml sklenička, ve které můžete Něžný měsíček koupit.



Bylo toho požehnaně, ale jsme zdárně u konce. Dnes chybí i celková bilance, ale důležitější pro mě tentokrát je vyzdvihnout produkty s problematickými chemickými látkami, před kterými chci varovat, nebo na ně alespoň upozornit. Ohrožovat své zdraví levnými pěnami či drahými krémy, které jsou načasovanou chemickou bombou a ani sami výrobci netuší, co provedou v lidském organismu, totiž opravdu nestojí za to!

Co říkáte dnešnímu článku? Napište mi něco podnětného, budu se těšit na vaše komentáře.



Krásný víkend všem.
:)


Veronika


12 komentářů:

  1. Kosmetiky je tu požehnaně, i té přírodní! Mě ale paradoxně úplně nejvíc zaujala ta skleněná láhev na mýdlo s pumpičkou. Vypadá skvěle a úplně vidím, jak bych do ní dokupovala jen nějaké tekuté mýdlo v náhradním balení a přelévala :-D
    Bebe

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Bebe, díky za návštěvu. Asi to té lahvi nakonec odpustím a nechám si ji, i když dnes po sepsání článku jsem měla sto chutí vyhodit ji bez mrknutí oka. Nakonec ta hezky vyvedená lahvička přece nemůže za ten chemický koktejl, který do ní namíchali. Už to mám, teď jí to naopak vynahradím a budu jí doplňovat samými vymazlenými přírodními mýdly. :)) Měj se krásně a pěkně užívej podzimu, Veronika. :)

      Vymazat
  2. Loccitane prostě miluju škoda, že ty jejich tělová patlátka jsou tak drahá :/ Zvlášť mandlová řada je top.ta vůně je pro mě božská a líbí se mi sametový finish na pokožce i když je jasné, že to je vykoupeno ne úplně přírodním složením.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Jani, já jsem z mandlové řady byla také hodně nadšená a produkty s jejich líbivými obaly a vůněmi mě lákaly, ale musím říct, že po podrobnějším studiu kosmetických složek v daných produktech mé nadšení dost opadá. Nemůžu se zkrátka přenést přes to, že kupříkladu krém obsahuje chemické sloučeniny s prokázanými karcinogenními účinky anebo, že přispívám k nevratnému znečištění Země, tím že podobné chemikálie používám. V neposlední řadě nechci podporovat ani tyto výrobce. Na druhou stranu, jak píše Veronika níže, dnes je naštěstí tolik kvalitních a čistě přírodních kosmetických produktů, které skvěle fungují, že je rozhodně z čeho vybírat. :) Přeji krásný podzim, Veronika. :)

      Vymazat
  3. Ahoj Veru, z Tvého příspěvku je tentokrát znát veliké rozhořčení, nedivím se. Ono je někdy potřeba vědět, co si nepořizovat, takže děkuji. S Avonem jsem skončila dávno, o chem. složení jejich produktů vím moc dobře, navíc mě mrzí, že kdysi "v pravěku", když jsem s ním začínala, ještě netestovali na zvířatech. Po nějakém čase však logo zmizelo a vše šlo do háje... u nás naštěstí už darující vědí, že jím mě nepotěší. Velmi mě však mrzí složení výrobků od Manufaktury a CdP, které se pouze tváří přírodně, je to velká škoda. Naštěstí už je dnes z čeho (jiného) vybírat a navíc u mě je pořád ještě chuť umíchat si taky něco svého ;-)...
    V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Veru, poznala jsi správně, rozhořčení, to tedy cítím. Mrzí mě to, že vše diktuje jen a jen ekonomika. Levné chemické složky, které škodí lidem i planetě, stačí trochu zalhat, udělat hezké balení a umět výrobky vychválit do nebe. Hlavně ať je co největší zisk. :(( Osobně s tím můžu udělat jediné, nepodporovat to, říci za sebe STOP a my se tak snažíme v lecjakých oblastech. A oni se často lidé přidávají, stačí když se dívají... Na nějaké to míchání se také chystám, chuť ani materiály nechybí, teď už jen pustit se konečně do toho. :) Děkuji za návštěvu a přeji moc fajn dny, Veronika. :)

      Vymazat
  4. Děkuji za tento článek! Konečně někdo, kdo se nebojí napsat i kritiku :) Značkám jako je Avon apod. se dlouho vyhýbám, ale co mě štve, jsou právě firmy jako Manufaktura a spol., které si hrají na přírodní kosmetiku, i když s ní nemají nic společného, a snaží se nás akorát oblbnout. Leckdo, kdo třeba tolik nerozumí složení, jim samozřejmě může naletět.
    Jinak tvá "spotřebováno" mám moc ráda, líbí se mi, s jakou pečlivostí jsou články napsané :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Martino, díky moc za milý komentář. Úplně s Tebou souhlasím co se těch rádoby přírodních značek týká. Manufaktura je toho typickým příkladem a rozhodně není sama. Bohužel. To by jeden nevěřil, jaké jedy jsou schopni výrobci v kosmetice použít a pak ji bezostyšně označit za přírodní! Nu, každý máme ale možnost volby, naštěstí pro nás si stačí přečíst složení a důkladněji se podívat na jednotlivé složky. Kniha Víta Syrového Tajemství kosmetiky je v tomto výborný pomocník, doporučuji pořídit, pokud ji nemáš. :) Krásné podzimní dny Ti přeji, Veronika. :)

      Vymazat
  5. Na Vašem článku je zajímavé, že u produktů, které Vám nevyhovovaly, jsou vyfocené prázdné obaly.
    (Předpokládám, že jste vše po prvním testovacím vyzkoušení zlikvidovala...)
    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Jano, díky za váš komentář. Ne, chemickou kosmetiku jsem nezlikvidovala po prvním testovacím vyzkoušení, spotřebovala jsem ji nakonec. Nikde v článku nepíšu, že ne. Dál už ale nebudu rozhodně podobné výrobce podporovat koupí a požádám zřejmě i naše nejbližší, aby to nedělali. Mějte se hezky, Veronika. :)

      Vymazat
  6. V poslední době jsem si oblibila Manufakturu. A vy máte pěknou hromádku spotrebovanych produktů. Samotnou by mě zajimalo, kolik výrobků bych spotřebovala za dva měsíce. Hezký den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Lenco, díky za návštěvu i váš komentář. Tentokrát se toho sešlo opravdu dost, není to tak vždy. I Vám krásné podzimní dny, Veronika. :)

      Vymazat