pátek 31. března 2017

Velikonoční tvarohový věnec

Krásný večer přeji!


Před dvěmi hodinami jsme se vrátili z nádherného divadelního představení Moravské pašije Víti Marčíka, kde hraje spolu se svým synem, také Víťou. Neskutečně osobité a působivé pouliční divadlo jsme sledovali v kostele sv. Anny na Modletíně. Poznali jsme nové úžasné lidi, viděli některé známé milé tváře, i dcerky pašije zaujatě sledovaly a vydržely celé představení. Obdivovala jsem, jak se s takovým zážitkem vypořádaly. Pokud budete mít někdy možnost Víťu Marčíka potkat, určitě neváhejte...
:) 

Dnešní recept bude tak trochu tematický (aniž bych to předem plánovala), ráno jsem upekla letošní první velikonoční moučník a začala jsem jednoduchým pleteným věncem z nekynutého těsta.

Tvarohový velikonoční věnec

Suroviny:

500 g hladké mouky
18 g prášku do pečiva (1,5 sáčku bio od zn. Amylon)
250 g kostka měkkého polotučného tvarohu
130 g změklého másla
100 g moučkového cukru 
1 lžíce vanilkového cukru 
3 domácí vejce
2 lžíce rumu 
5 lžic mléka
hrst loupaných sekaných mandlí
hrst spařených rozinek
citronová kůra z 1 bio citronu

Postup:

1. V míse jsem dohladka utřela tvaroh, máslo, cukry, 2 vejce a rum.
2. Prosátou mouku jsem smíchala s práškem do pečiva, přidala sekané mandle (část jsem si odložila na posypání už upleteného věnce), rozinky, mléko a utřenou tvarohovou směs a vařečkou jsem vypracovala tužší těsto.
3. Těsto jsem si rozdělila na dvě poloviny a z každé na pomoučněné ploše vyválela váleček o průměru zhruba 4 cm.
4. Válečky jsem spletla dohromady do tvaru věnce.
5. Věnec jsem přesunula na plech vyložený pečícím papírem, potřela jej rozšlehaným vejcem a posypala plátky mandlí.
6. V troubě (předem) rozehřáté na 200 C jsem věnec pekla nejprve 15 minut, pak jsem teplotu snížila na 170 C a pekla dalších 30 minut. Věnec jsem dopékala ještě asi dalších 10-15 minut už jen na 160 C. Celkově se tedy věnec pekl celou hodinu, přičemž po 20 minutách pečení jsem jej přikryla alobalem a odkryla až při nejnižší teplotě v závěru pečení.

Samozřejmě záleží na typu a výkonu trouby, svůj přesný postup pečení zmiňuji třeba pro ty, které s pečením nemají zatím moc zkušeností a přesně nevědí, na kolik stupňů a po jakou dobu péct.

Věnec se upekl krásně dozlatova, raději jsem nakonec zkontrolovala špejlí, zda se těsto už nelepí. Když špejle vyšla suchá, vyndala jsem jej a nechala vychladnout.
Jak už jste u mě zvyklí, i tento moučník je méně sladký, pokud dáváte přednost sladším těstům, můžete pochopitelně přidat cukr (klidně na dvojnásobek, což je množství v původním receptu).
Já sladím vše spíš méně a většinou cukr nahrazuji zdravějšími variantami, které nám stejně dobře dovedou pečení osladit. Pro tentokrát jsem ale zůstala u klasického moučkového cukru.
Moučník je to vláčný, díky tvarohu není vůbec suchý, ale ani lehký (na hony vzdálený lehkým pěnovým běžně prodávaným mazancům), je spíše hutný a sytý. Amálce dnes moc chutnal namazaný máslem. To jen  takový malý tip na závěr přímo od naší dcerky.
;)





































































Doufám, že vás můj dnešní recept naláká taky na nějaké to (před)velikonoční pečení a já se budu těšit na další vaření (i tady s vámi). Poslední dobou mě činnost v kuchyni totiž hodně uspokojuje. 

Chtěly byste nějaké další jarní recepty, milé hospodyňky?
Čas na kopřivy, divokou zeleninu, beránková a mazancová těsta...
;)
Napište mi, zda a jakou inspiraci byste rády.



Báječný víkend přeji a zítra veselý apríl.
:))



Veronika 


6 komentářů:

  1. Vypadá naprosto skvostně s těmi květinkami :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Šárko, děkuji a přeji nádherné jaro, Veronika. :)

      Vymazat
  2. hodně podobný taky peču a holky ho minulý víkend nejdřív odmítly, že prý fuj s mascarpone (místo tvarohu)... a pak by ho celý snědly za nedělní odpoledne, málem jsem skoro nezachránila dva krajíce na pondělní svačiny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Trb, to je mi povědomé, na všechno se ofrňují aniž by ochutnaly a pak to samé v nich někdy mizí takovou rychlostí, že se jeden nestačí divit. Recept s mascarpone, to zní také skvěle, asi to těsto bude pak o trochu lehčí, hádám... Přeji parádní jarní dny, Veronika. :)

      Vymazat
  3. Krása! A vypadá to, že bych to zvládla i já 😁 kynuté totiž z lenosti nepeču😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Evo, je to opravdu jednoduché, určitě recept zvládneš. Já jsem kynutá těsta také dlouhou dobu ignorovala a teď se skoro divím proč. Pokud se do věnce pustíš, ať chutná.;) Krásné jarní dny (ač upršené), Veronika. :)

      Vymazat