čtvrtek 2. března 2017

7+1 tipů na svačinky(nejen) pro děti

Přeji krásné druhé březnové ráno, milé čtenářky!
:)

Březen na blogu začneme tématem pro maminky, něčím dobrým a zároveň výživným pro dětská bříška, ale nejen ona. Na všech dnešních dobrotách si u nás vlastně pochutnáváme společně, převážně s Amálkou jíme stejná jídla a už i Rózinka má na talířku čím dál častěji to, co všichni ostatní. Tentokrát jsem si pro vás připravila trochu inspirace, jak si poradit se svačinkami během dne. Některá jídla jsou ale stejně vhodná i na snídani, případně večeři(obilné kaše my totiž moc rádi snídáme, ale i večeříme;)).

Tak tady jsou mé tipy na dobroty, které se těší pravidelně oblibě u našich malých dětí, i nás samotných.

1. Zdravé pečení (hlavně) muffinů, protože jsou super rychlé a můžete je péct pokaždé úplně jiné, z různých druhů mouk, bezlepkové, s medem či agáve sirupem, s mraženým ovocem, kvalitní čokoládou... zkrátka tak, jak je milujete právě vy a vaše dítka! :)) 



2. Domácí pečivo všeho druhu a žitný kváskový chléb namazané a proložené všelijakými dobrotami. U mě momentálně vedou recepty z knih kuchařky ze Svatojánu, Evy Francové. Třeba tyto cibuláčky byly skvělé s naklíčenou vojtěškou a plátkem sýra, jen se po nich zaprášilo!








3. Domácí ovocné 'přesnídávky' neboli tepelně upravené ovoce!! Toť tip pro všechny maminky miminek i malých batolat. Miminkům dávám tepelně upravené ovoce po dosažení 7 měsíců věku, kdy je velmi důležité ovoce povařit s trochou vody a nedávat je dětem syrové. Jak píší autoři knihy Radost ze zdravých dětí, tepelně upravujeme ovoce proto, že cukr v něm obsažený se tímto zkaramelizuje a tím se zpomalí rychlost jeho vstřebávání. To je důležité pro činnost slinivky břišní a vylučování inzulínu. Pokud bychom dali dítěti příliš mnoho rychlých cukrů například ve formě ovoce, zatížíme tento orgán, a to ještě v období, kdy je značně citlivý, a tím zhoršíme jeho funkčnost do dalšího života.
Na to jsem v období do jednoho roku u obou dětí dost dbala a pravidelně vařila přesnídávku z našeho ovoce(i mraženého). Jako základ nejlépe poslouží jablka nebo hrušky, u starších kojenců pak i meruňky nebo švestky a postupně se přidává další jiné ovoce. Já často do rendlíčku přihazuji hrst bobulí, borůvek, rybízu nebo jahod. Výborné byly třeba i švestky s troškou rakytníku. 



4. Mistička müsli. Naše starší dcerka jí často müsli jen tak samotné, ale možnou alternativou je pochopitelně müsli s mlékem, ať už kravským, popř. kozím anebo lépe mlékem obilným. 
Já vybírám směsi podle složení, jednoznačně se vyhýbám těm slazeným cukrem.








5. Domácí sušenky a cukroví z těch nejlepších surovin. Tady platí 'ne' cukru, většinou bez vymleté bílé mouky a hlavně s radostí a láskou. A když tohle zrovna nejde, tak je raději kupte (já to dělám také tak). Nás letos nadchly úžasné mrkvové, makové a zázvorové, na něž mi o Vánocích prozradila své recepty jedna tuze milá a šikovná Švadlenka. :) 



6. Bylinkové a zeleninové krekry, sušenky a křupky, stejně tak jako křupky obilné (ty nejlepší jsou od BioKids - Dětské kukuřičné křupky s červenou řepou! Ty miluju i já. Super jsou i ty oranžové s mrkví a zelené se špenátem). Samozřejmě vybírat kvalitu, nebo vyrobit vlastní... ;)



7. KAŠE! Nemusím už snad ani říkat, že se u nás bez kaše neobejde skoro ani den. V drtivé většině kaši snídáme, ale pokud přichystáte menší porce, může kaše jistě skvěle posloužit i jako vydatnější svačina. V našich geografických podmínkách je důležité, aby strava nebyla příliš suchá. V praxi to znamená, že často do jídelníčku zařazujeme právě kaše, pak také omáčky a občas i do měkka vařenou zeleninu a luštěniny. Kašovitá konzistence by měla být v nějaké formě zastoupena denně po celý dětský věk až do puberty.
Kromě kaší dochucených na sladko, můžete zkusit obilné kaše dochucovat i na slano, to je podušenou zeleninou.;) Já zkouším připravovat neustále nové varianty, zrno často vločkuji 'vločkovačem' a ingredience se snažím přizpůsobovat ročnímu období. 



Na závěr to nejjednodušší a často to nejgeniálnější, čím vůbec můžeme naše těla sytit, čerstvá zelenina a ovoce. Skoro vždy u nás vítězí naše ovoce a zelenina vypěstovaná mýma rukama. Jižní ovoce dětem nabízím čím dál méně, není pro nás příliš vhodné, podle makrobiotiky organismus příliš ochlazuje a obzvlášť pro zažívací trakt malých dětí je toto zatěžující. 
Pokud ale jsme s rodinou třeba někde na dovolené, jíme i lokální ovoce(třeba mango loni na podzim v Provence jsme nemohli vynechat...;)).  



Tolik mé úvodní tipy na svačinky(nejen) pro děti. Pokud vás dnešní článek zaujal a chtěly byste více (řekněme méně neobvyklých, často makrobiotických) tipů na zdravé svačiny, ráda nějaké doporučím třeba v dalším článku na toto téma. 
;)

Jaké svačiny nejčastěji připravujete vašim dětem anebo vám samotným vy?



Báječný březen.
:)



Veronika


10 komentářů:

  1. Můžu se zeptat, proč by v našich podmínkách neměla být strava příliš suchá? Knížku Radost z jídla i Radost ze zdravých dětí jsem četla, ale tak zběžně, ne všechno mě zaujalo, chodím na oběd do makrobiotické jídelny, ale právě ve dny, kdy jsou omáčky, tak nejdu, nemáme je ráda, ani klasické české, ani makrobiotické, prostě žádnou omáčku:) Tak by mě to zajímalo, proč to tak je, že nemá být jídlo u nás suché. V jídelně samozřejmě podle makrobiotiky střídají i konzistence jídel, tak holt tam ta omáčka vždycky nějaká bude.
    Díky, Tereza M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Terezo, díky za váš dotaz.:) Pokud jsem to dobře pochopila, makrobiotika bere v úvahu vlhkost vzduchu v oblasti, kde žijeme. Například u nás je nižší než v přímořských oblastech, tudíž je vhodné nejíst příliš (pouze) suchou stravu. Třeba v Japonsku je pak v pořádku strava sušší, jelikož tam mají větší vlhkost. Nejsem na makrobiotiku žádná odbornice a její zásady nijak striktně nedodržuji, spíš si zařazuji do našeho stravování recepty, které mě zaujaly a chutnají všem (luštěninové pomazánky, obilniny se zeleninou, kvašení apod.). Nevyznávám ve výživě žádné extrémy, ale podobně jako vás, mě některé věci zaujaly více, jiné méně. U jídelníčku dcer v kojeneckém věku pro mě byla ale makrobiotická pravidla jakousi kostrou a myslím, že jsem se rozhodla správně. Snad jsem váš dotaz alespoň částečně zodpověděla, mějte se krásně, Veronika. :)

      Vymazat
    2. Díky moc za odpověď:) Ráda k Vám chodím pro inspiraci, vždycky jsou tady krásné fotky jídel, přitom nic nepřikazujete, co se jíst musí/nesmí, a holky vypadaj zdravě, v pohodě, ono na tom jídle hodně záleží a líbí se mi, že na to nekašlete, jako to bohužel dnes okolo sebe vidím dost často.)

      Vymazat
    3. Milá Terezo, díky za milou odpověď!:) Je to tak, zdaleka ne všichni rodiče stravě svých dětí přikládají patřičnou důležitost. Já to vnímám tak, že krásné hračky, zážitky, oblečení, to vše je sice hezké, ale nic z toho nevyvažuje opravdu kvalitní stravu a čas, který dětem dáváme. Doufám a věřím, že tak dětem pomůžeme odbourat část zátěží, které máme my sami. Zdravím Vás a přeji vše dobré, Veronika. :)

      Vymazat
  2. Ahoj Veru,
    krásný článek :). Mohu vědět jaké kaše děláš a jak nějaký recept? Nebo zda je kupuješ?
    Děkuji.
    M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá M., díky za pochvalu, jsem ráda, že Tě článek zaujal.:) Kaše různě střídáme, hotové kupuji málokdy. Nejoblíbenější jsou u nás ovesná, kukuřičná (z kukuřičné krupice), jáhlová a pohanková a poslední dobou můj objev rýžová z tmavé basmati rýže. Často používám celé zrno, které vločkuji ve vločkovači (viz druhý příspěvek na blogu).;) Kvalitní zrno kupuji většinou v opobchodu u pana Pekaře, ale i ve zdravých výživách apod. Přeji pohodový březen, Veronika. :)

      Vymazat
  3. Krasny slunecny patek Veru. U nas jsou kase pres zimu takova klasika,s rozvarenym domacim ovocem,ktere mam domaci zamrazene. Dcerka je miluje. Svacinky preferuje take nejlepe domaci zeleninu a ovoce,nejlepe rovnou do pusy ze zahrady ☺a ted v zime kvaskovy chlebik,zeleninove polevky a nebo upeceme neco zdraveho "sladkeho". Uz se ale tak moc resim na nase ovoce a zeleninu! A vlockovac a mlynek na mouku,to je moje prani do naseho noveho domu �� jak jste s nim spokojeni Veru? Bara

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Baru, moc děkuji za slunečný komentář.;) Co se týká vločkovače, jsme spokojeni velice, obilí vločkuje dokonale, na kaše i do polévek perfektní. Před pár dny jsem jej začala pravidelně používat i na přípravu tmavé rýžové kaše. Skvěle zrno rozdrtí a významně zkrátí dobu vaření rýže. Mlýnek na mouku si taky přeji, ale jak říkáš, až do 'nového'. Přeji nádherné březnové dny, Veronika. :)

      Vymazat
  4. Krásný, inspirativní článek! Také dávám přednost tuzemskému ovoci a zelenině. A bílou mouku a cukr už taky v kuchyni skoro nepoužívám. Teď jsme si oblíbili špaldovou mouku a mák, tak s dětmi furt pečeme sušenky. Ty na fotkách vypadají úžasně! Nepodělíš se o recept? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Evo, díky za milý komentář.:) Mák máme také moc rádi a tak když jsem v prosinci ochutnala poprvé maková kolečka s mákem, věděla jsem, že je musím sama upéct. Hned jakmile je znovu upeču, nafotím a podělím se na blogu o recept. Přeji krásné předjaří, Veronika. :)

      Vymazat