pátek 10. července 2015

Nejvoňavější z květů - lahodná lípa

Krásný pátek, milé blogerky a čtenářky!
:)

Taky vám tento (pracovní) týden tak strašně rychle utekl? My jsme se do města vrátili až ve středu s plným košem třešní a bedýnkou čerstvé zeleniny, naší i darované, takže jsem dost času věnovala právě jejich zpracování. Hlavně sušení třešní na zimu mi dalo, všechno vypeckovat, rozkrojit, naskládat na plata do sušičky... V zimě ale jako bychom je našli. ;) 

Naštěstí jsme stihli i jednu z posledních kvetoucích lip a včera všichni společně natrhali dost na to, abychom lahodným lipovým čajem mohli léčit všechny nevítané chřipky až do příští sezóny.

Horký lipový čaj je totiž jak známo výborný při infekčních nemocech a horečnatých onemocněních, kdy je žádoucí potná kúra, jako jsou rýma, kašel, zahlenění dýchacích cest nebo zánět průdušek a také při onemocnění ledvin a močového měchýře i jako prostředek podporující žaludeční a střevní činnost. 
























Snad nám tenhle koš voňavých lipových květenství vystačí na všechny případné neduhy.
O mně a mém muži je totiž  už dobře známo, že když je nám přeci jenom ouvej, stokrát raději sáhneme po 'lécích' z přírody než těch lékárenských.

A jak vy, myslíte zavčas na rýmu a kašel? Nasbírali jste si taky?


Přeji vám krásný víkend (my budeme zítra trochu slavit Amálčin dnešní svátek a taky pokračovat v pracích u nás na venkově) a těším se brzy u nových článků.
:))



Veronika


4 komentáře:

  1. Lipa nesmie u nás chýbať. Najviac sa osvedčila na voňavé kúpele:-)

    /liečivé účinky lipových kvetov/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty voňavé lipové koupele musím vyzkoušet, až budu u rodičů, díky za tip. ;) Zdravím a mávám na Slovensko a přeji ať se v lípě u vás víc koupete než léčíte chřipky. :)) Veronika

      Vymazat
  2. Verunko o sušičce taky přemýšlím. Jakou vlastníš ty? Sušené ovoce miluji, zvláště teda meruňky, ty jsou nejlepším sladidlem do ovesné kaše.:-)
    Nejdřív si asi ale budu muset pořídit vysavač, neb zametání po v poslední době velmi oblíbených divokých hrádkách s chlupypouštící psicí je pro mě téměř nemožné, tak sušení ovoce hold bude muset počkat.
    Jo, lípa je vskutku zázračná. Zrovna dnes mi dorazily sušené lípové květy z obchůdku www.cajovazahrada.cz. Cca 50 gramů za 60 korun. Radši bych si natrhala vlastní, ale to bych musela mít nějakého toho trhače. Taky bych ráda přesličku díky vysokému obsahu křemíku, (lámou se mi nehty), či heřmánek, který sice ráda trhá Ebbinka, ale žel jen z ruky.:-D Také mi dnes dorazila turecká divoká růže, která je prý úžasným likvidátorem virů. Příroda je bezkonkurenčně tou nejlepší lékárnou.
    Jinak já když jsem nemocná, tak si prostě jen lehnu do postele, piju vodu, většinou tak den dva nejím, (tělo si o jídlo prostě neříká, (což mně v době, kdy jsem se rozhodla neužívat žádné chemické léky překvapilo, páč bych někdy ve své žravosti mohla směle konkurovat sarančatům:-D), no a za dva tři dny jsem zdravá. Ovšem těžko říct, jak to bude, když budu mít děti. Leda, že by byly tak solidární [čti líní] jako má psice a ležely se mnou.:-D
    A mimochodem, Amálce přeji vše nejlepší k svátku.

    Mějte krásné dny strávené v přírodě a ať si Máli oslavu jaksepatří užije!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Verčo, moc děkuji za návštěvu i milý komentář! :) Sušičku si půjčuji od maminky mého muže, vlastní nemám a pokud ji v budoucnu budu pořizovat, tak až do velké kuchyně v novém domě. K nám by se nevešla, máme malou kuchyňku sotva na pár hrnců, pánviček a odšťavňovač. ;) Značku té babiččiny ani nevím, ale příště se podívám. Sušené meruňky jsou taky mňamka, ale pro mě je snad ještě trumfnou sušené hrušky. Předloni se nám podařilo nasušit jich hromadu a byly neskutečné, slaďoučké jak med. Letní máslovky se ale na to nehodí, jsou potřeba tužší zelené odrůdy.
      Přeslička na nehty, to je zajímavé... letos jsem ji nově objevila u nás na pozemku kolem stružky s vodou a z dětství si ji pamatuji hlavně z kamenitých náspů železničních tratí. Heřmánek je poslední dobou kupodivu vidět u nás docela často, ale ještě nasušený nemáme. A turecká divoká růže jako likvidátor virů, moc děkuji za zajímavý tip! ;) Já teď potřebuji hlavně maliníkové listy, pomáhají uvolňovat svalstvo, takže čaj z nich se velmi doporučuje popíjet před porodem.
      Díky za přání k svátku i za Amálku a také přeji co nejkrásnější dny, Veronika. :)

      Vymazat