pátek 3. července 2015

Ahoj léto!

Krásné páteční odpoledne přeji! 

Letní počasí se sebejistě ujalo vlády a začátek prázdnin je opravdu takový, jak si ho jistě všichni školáci představují. Je zajímavé všímat si všech důsledků horkých letních dnů, dívat se, jak a kde všude se vlastně horké a suché počasí projevuje. Baví nás pozorovat přírodu, obilná pole, kvetoucí lípy, vodu v rybnících, jak se pomalu ohřívá... 
S teplejšími dny se přirozeně změnil i náš jídelníček. V podstatě jsme z něj vypustili maso, jakoby nám teď prostě nechutnalo (až na nedělní pečínku u babiček - kachničku nebo králíka s měkounkým špaldovým knedlíkem a raným zelím, které umí moje mamka nejlíp na světě;)). Jíme hromady čerstvé zeleniny - salátů, kedlubniček i kapusty a zelí, každý den šťavnaté ovoce, Amálka i já  jsme si poslední dobou oblíbily hlavně melouny a třešně, které právě začínají dozrávat i u nás. Stálicemi jsou teď různé druhy obilovin, luštěnin, nové brambory, tofu a tempeh, výborné byly pohankové palačinky s čočkovou pomazánkou (i rodiče mého muže si pochutnali) a červená neloupaná rýže s kapustou anebo bulgur s česnekovými výhonky a tuňákem. Krom nesporné výživové hodnoty, jsou tahle lehká jídla výborná a navíc trvá chvilku takové obědy či večeře připravit. Můžete tak vařit čerstvé jídlo klidně i dvakrát denně a přitom u plotny nestrávíte půl dne. ;)

I když mám poslední dobou kupodivu menší chuť na sladké, nějakou chuťovku je potřeba mít pořád při ruce (i když zrovna nehoní mlsná mě, je tu ještě naše dcera a můj muž;)). A tak jsme se pustili do výroby domácích nanuků. Jsou poměrně zdravou svačinkou i osvěžením zároveň. A komu chutnají nejvíc? Můžete hádat...
:))


 ¨
















Recept je tak jednoduchý, jak jen může být. Použila jsem poslední trošku mražených borůvek, však už jsou znovu lesy plné těhle zázračných modrých kuliček. Zítra se chystám na ně vyrazit, snad s mým břichem dokážu něco nasbírat, alespoň na voňavý koláč, který bych o víkendu ráda upekla. :)
Borůvky jsem lehce promíchala s bílým jogurtem a kokosovým mlékem. Osladit doporučuji trochou medu, už i ten máme letošní od včelaře ve vedlejší ulici a chutná neskutečně. Jeho včely mají úly pod lesem kousínek od našeho pozemku a možná i proto mi chutná nejvíc ze všech medů, které jsem kdy jedla. 




Tvořítek na nanuky máme hned několik, Amálka má menší barevná a pro nás velké jsou ideální třeba tyto od Nicolase Vahé, které koupíte i s dřívky po 100 ks v e-shopu nordicday.cz.




Moc ráda bych vyráběla i domácí zmrzlinu, ale k tomu nejspíš dojde až s novým robotem KitchenAid, který by se do mé současné kuchyňky opravdu nevměstnal, a tak je pořád ještě na pomyslném seznamu mých přání a já musím počkat až do nového domova.

Jaké letní pochoutky máte v těchto dnech nejraději vy? 



Přeji krásný víkend a zvu vás k příštím článkům, konečně vyrazíme k moři a taky se koukneme, jak to vypadá u mě v bříšku!
:))




Veronika 

2 komentáře:

  1. Miluju borůvky!:) domácí nanuky však dělám většinou z jahod, těch máme nejvíc a po čase jsme tak přejezení, že nevíme, co s nima :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Vendy, borůvky, jahody, maliny, třešně... povídej mi o tom... máme je moc rádi! Díky za zastavení se a přeji krásné letní dny, Veronika. :)

      Vymazat