středa 21. května 2014

Peter Mayle a voňavá Provence

Zdravím vás uprostřed nádherného slunečného týdne, milé bloggerky a čtenářky. Venku je překrásně a po těch chladných a deštivých dnech je to přímo balzám na duši. Máme spoustu plánů na zahradě a s Amálkou to jde opravdu pomaličku, takže dnes jen v krátkosti jeden tip na fajn lehké čtení. Škoda sedět dlouho u počítače.

Chtěla bych Vám doporučit humorné, cestopisné knihy jednoho z nejvýznamnějších současných anglických spisovatelů, jejichž autorem je Peter Mayle.
O autorovi jsem si vyhledala, že se narodil v roce 1939 v anglickém Brightonu. Ve dvaceti letech odešel do USA, kde patnáct let pracoval jako textař a později manažer v reklamní agentuře. V roce 1974 se vrátil do Anglie, aby se mohl plně věnovat psaní naučných knih pro děti. O několik let později podlehl kouzlu jižní Francie a se svojí třetí ženou se odstěhoval do Provence, kde si spolu zrenovovali starou zemědělskou usedlost v Lubéronu. O tomto svém úniku z velkého světa napsal svou knihu - Rok v Provenci, za kterou získal prestižní cenu British Book Awards a z níž se velmi brzy stal světový bestseller. V knize Rok v Provenci popisuje od ledna do  prosince jeden rok života Brita v Ménerbes, vesnici na jihu départementu Vaucluse v oblasti Provence. Autor byl roku 2002 francouzskou vládou jmenován Rytířem Čestné legie.
 
 
 
 
 Rok v Provence je první díl autorovy slavné volné trilogie. Následují knihy Navždy Provence! a Znovu Provence.



Můžu říct, že mě Rok v provence hodně bavil, jde o takové lehké čtení z každodenního života na francouzském venkově. Pokud si chcete u knížky jen tak odpočinout, je to myslím dobrá volba...



Druhou knížku Navždy Provence! jsem teprve začala číst a třetí na mě čeká, takže zatím nemohu referovat, ale určitě se tu o nich později zmíním.







 

 
 
Na jednom blogu z Provence psaném v angličtině jsem náhodně našla krátké interview with Peter Mayle (nesnáším české skloňování cizích vlastních jmen, zvláště některých). Můžete nakouknout zde. 
 
 
Peter Mayle.
 




Fotografie autora, zdroj: Pinterest. 
 
 
 
A teď už nashle, vždyť venku je jak v Provence!!
:))
 
 
PS: Stále můžete soutěžit o krásný zápisník od Design Letters v mé májové giveaway.
 
 
Krásný den!
 
 
 
 
Veronika
 


10 komentářů:

  1. Dala jsem na tve doporuceni a vsechny tri jsem si obednala ale v Anglictine.Mam nekoli knih o Provanc od Australske spisovatelky a jsou moc hezke a tak doufam ze tyto take budou,budu moc porovnat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To by mě moc zajímalo, Ello, od jaké spisovatelky. Dík!
      Mávám z Provence ke klokanům :-)
      Anýzovka

      Vymazat
    2. Ello a Zdeni, to by mě také moc zajímalo! :)

      Vymazat
    3. Ello, tak doufám, že knížky nezklamou. Pak dej vědět, jak se líbily. Zdravím na jih, Veronika. :)

      Vymazat
    4. Zdenko a Veroniko spisovatelka se jmenuje Mary Moody take jsou tri knihy v serii ale ja mam jenom dve ,jedna se jmenuje Au Revoir a druha Last tango in Toulouse. a ted vim ze jsem si spletla oblast neni to v province mela jsem se nejdriv podivat ale to snad nevadi.

      Vymazat
    5. Ello, nevadí! :) Díky za tip, mrknu na ně. Veronika

      Vymazat
  2. Kdepak! Dneska máte lepší počasí než v Provence!! Tak dlouho jsem vám sluníčko posílala až dneska z Provence odešlo ;-)
    Peter Mayle je také v mé knihovně :-) Ač mě první díl moc bavil, přiznám se že druhý jsem nedočetla...
    Jako pohodové čtení pod olivovník (a nebo pod lípu ;-) o Provence a v češtině můžu doporučit knížky od Lenky Civade.
    Více u mě: http://anyzovka-v-zemi-cikad.blogspot.fr/2013/05/dopisy-z-provence.html
    Krásné čtení a lenošení na zahradě!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeni, děkujeme za tak nádhernou 'zásilku', sluníčko došlo absolutně nepoškozeno, vracet v žádném případě nebudeme!! :)) Tak že by ho k vám do Provence teď pro změnu poslala Ella? :)
      Jsem sama zvědavá, zda další díly - Navždy Provence! a Znovu Provence budou tam milé a humorné jako díl první.
      Knížky od Lenky Civade mám také v plánu, ale nejprve mě čekají ještě Horníčkovy Listy z Provence. Na ty se moc těším. S Amálkou a všemi našimi plány mi to čtení poslední dobou moc nevychází, večer usínám u kojení...:(
      Pozdravy do Provence, Veronika. :)


      Vymazat
  3. Ty nádherné obaly! Osobně vlastním jen fialovou verzi (Rok v Provenci mám půjčený z knihovny), ale jak se tak dívám, musím ty knížečky mít všechny! Jsou krásné a skvěle se čtou :-)
    Mimochodem - pobavila mě poznámka v knížce, že autorovo přesné bydliště prý znají jen nejbližší sousedi. Aby mu fanoušci z baráku neudělali poutní místo :-D
    Bebe

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Bebe, tak nad tím jsem se taky usmívala. Úplně vidím ty zástupy turistů mířícich do Provence, kteří mají na seznamu míst, jež 'musí' vidět Mayle's home v těsném závěsu za levandulovými poli, tradičními provensálskými trhy a Camargue.:D Chudák Mayle, vůbec se mu nedivím, že se na několik let odstěhoval zpátky do Ameriky a po návratu do Provence koupil dům jinde. Nu což, za úspěch a popularitu se platí. Přeji pěkné počteníčko, Veronika. :)

      Vymazat