pondělí 14. dubna 2014

Bulgur se žampiony a červenou cibulkou

Duben je v rodině mého muže a teď už i u nás měsícem oslav. Samé narozeniny, svátky... naše dcera, můj muž, děda, švagři... sváteční obědy neberou konce. I u nás oslavy doprovází maso, šunka, sýry, sladké moučníky a celkově víc jídla, než je zdrávo. Po několika takových dnech je myslím nejvyšší čas náš jídelníček zase trochu odlehčit a pomalu se navrátit k normálu. S ohledem na stále nacpanou ledničku a obědy, které nás ještě čekají, říkám pomalu. Dnes, ostatně jako většinu dnů, nechyběly na stole obiloviny. Nejčastěji používám samozřejmě rýži, potom jáhly, kroupy, v zimě pohanku a v létě zase kukuřičnou polentu. Moc nám chutná i bulgur, quinoa, kuskus a někdy zkouším i amarant. Tentokrát jsem připravila jednoduché jídlo z bulguru. Je opravdu hotové natošup, za půl hodinky můžete servírovat. Osobně mám taková rychlá jídla nejraději.


Bulgur se žampiony a červenou cibulkou

Nebudu snad ani vypisovat suroviny a postup je následující: Na rozpáleném oleji orestuji cibulku a žampiony a osolím. Když žampiony pěkně změknou, přisypu propláchnutý bulgur, okořením (každý dle své chuti :), zaliji zeleninovým vývarem nebo stačí i voda (vroucí) a nechám bublat asi 15 až 20 minut do vstřebání tekutiny a změknutí bulguru. Tentokrát jsem použila k dochucení namíchanou jemně pálivou směs na kuskus a bulgur od Antonína. Mnou použitá směs se skládá z cibule, papriky, římského kmínu, koriandru, česneku, cayenského a bílého pepře, skořice a soli. (Celkově směsi, stejně tak jako jednodruhové koření od Antonína, mohu jen doporučit, mám jich plnou poličku a zatím se mi zdají být jedny z nejlepších koření, které jsem u nás objevila.) 



Pro fajnšmekry doporučuji hotový pokrm navrch ještě posypat parmezánem a podávat s oblíbeným pečivem.


A co Vy, hospodyňky, používáte obiloviny? Které nejraději a na jaké způsoby?


Mějte se krásně a pokud zrovna připravujete nějakou tu dobrou večeři, tak dobré chutnání!
:)



Veronika

4 komentáře:

  1. Ano, ano, vlastně stejně jako tohle, jen s kroupama-ječmenem, rýží, někdy quinoou. Jinak obiloviny ráno - kaše jedou:) Pohankové, jáhlové, ovesné, kukuřičné..

    OdpovědětVymazat
  2. To je dobrutka.My mame radi Quinoa ,cernou ,cervenou ,hnedou ryzi a co nam hodne hodne chutna jak tomu rikame cocko ryze s mangold -spenatem .Rano zaciname ovesnou kasi s medem a ruznymi seminky.Radsi uz prestanu psat o jidle nebo budu mit zase hlad.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Ello, jak vidím, tak ovesná a jiné kaše jsou oblíbenou snídaní nejen u nás. Quinou máme moc rádi, teď jsem koupila nově červenou, jsem zvědavá, jaká bude. Měj se hezky, Veronika. :)

      Vymazat