pondělí 10. března 2014

Velký Blaník

Podblanické krajině vévodí hora vysoká 638m.n.m. Ač se může zdát svojí výškou malá, svým významem je pro český národ nepostradatelná. Hora se nazývá Velký Blaník a nachází se v CHKO Blaník nedaleko od Vlašimi.

My jsme se na Velký Blaník vydali v sobotu a počasí bylo prostě překrásné. Tak nádherný den jsme nemohli strávit lépe...
 
 
Jak jsme se blížili k Velkému Blaníku, už z dálky jsme zahlédli klobouček rozhledny. Zaparkovali jsme v obci Louňovice pod Blaníkem a odtud jsme s Amálkou v kočárku došli k asi kilometr vzdálenému parkovišti pod horou, kde jsou i hlavní informační tabule a začíná zde turistická trasa vedoucí k vrcholu.


Záhy jsme zjistili, že pro výstup kočárek nebude to pravé ořechové, a tak se s ním můj muž vrátil do Louňovic, aby ho nechal v autě a já jsem přistoupila k variantě B a pomalu jsme s holčičkou vyrazily napřed...
 
 
Hlavní cestou je výstup na rozhlednu na Velkém Blaníku po červeně značené turistické cestě. Při poměrně strmém stoupání jsme procházeli nejprve smíšeným lesem s převahou jehličnanů, ve druhé polovině stoupání začaly převažovat listnaté stromy, především buky. Jak jsme si přečetli, bukové porosty představují původní zalesnění před nástupem intenzivního hospodářského využívání lesů člověkem. Na vrcholech Velkého a Malého Blaníka se tyto porosty dochovaly díky značně nepřístupnému terénu, který znesnadňoval těžbu dřeva.


Dřevěná rozhledna na Velkém Blaníku ve tvaru husitské hlásky byla postavena roku 1941 a sahá do výšky 30 metrů.

 
 
... nádherné výhledy z rozhledny...
 



 
 
 
 Na vrcholu hory se kromě rozhledny hrdě tyčí k nebi Rytířské skály. Nedaleko od nich se bukovým porostem táhnou valy keltského opevnění, které zde zůstalo patrné do dnes. Cestou k vrcholu Velkého Blaníku naší pozornosti neunikla ani mnohá kamenná moře, kterými jsou posety oba Blaníky.

 
Vyskytuje se zde řada skalních výchozů, ale i kamenných moří, tvořených většími balvany.
 




 Veřejová skála
Představuje významný geomorfologický prvek zdejší krajiny a současně místo, odkud by podle pověsti měli vyjíždět blaničtí rytíři, až bude české zemi nejhůře. Z vrcholu Veřejové skály se otvírá krásný výhled na krajinu pod Blaníkem.
 

 

Velký Blaník je národním symbolem naděje a víry v lepší budoucnost. Tato hora je opředená spoustou zajímavých pověstí. Nejznámější a jistě také nejčtenější je pověst o bájných blanických rytířích, kteří odpočívají uvnitř hory. Až českému národu bude nejhůře vyjedou rytíři z hory a českému národu pomohou. Ale existuje mnoho dalších pověstí o Blaníku a o setkání lidí s blanickými rytíři.
 
A tak nás Amálka rychle vezla zpátky domů, abychom si všechny ty pověsti mohli přečíst a jednu na dobrou noc třeba hned...
:))) 
 

 

 Do krajiny bájného Blaníku se určitě vypravíme znovu, příště asi na horu Malý Blaník.
 




 
Přeji Vám krásné jarní dny strávené třeba ve všemocné přírodě...
 
Veronika



 

Žádné komentáře:

Okomentovat