středa 19. února 2014

Ekozahradní plánky a tak dále...

  V pondělí jsme opět začali pracovat na plánu naší budoucí ekozahrady. Tentokrát se toho ujal můj muž. Papírová kolečka představující koruny stromů a keřů už jsem měla připravená od minule, a tak jsme je použili na nákres živého plotu a zakreslení již existujících stromů. Postupujeme dle naší momentální 'ekozahradní bible' od Jaroslava Svobody, kterou dostal můj muž pod stromeček a mě okamžitě nadchla!!
 
 
Rakytníky, dřín, muchovník, dužistopka i myrobalány už jsou na svém místě...


... tedy zatím jen na nákresové desce. :)
 

Poté co jsme doplánovali, zajeli jsme se podívat na místo realizace...

 
Už se oba moc těšíme, až začneme kopat díry a vysazovat keře do živého plotu. Ten přijde na řadu první, už za několik týdnů.
 
Během letošní mírné zimy nám prozatím pěkně povyrostl česnek.


Zvládli jsme i pěknou lesní procházku a než Amálka usnula, stihli jsme se ještě zastavit u koní, z kterých má holčička stejně jako my přirozený respekt.


Na jaro to u nás přece jen ještě úplně nevypadá... zima, i když hodně mírná, stále ještě vládne. Po procházce jsme zavítali na chvilku k prababičce, aby se s Amálkou trochu potěšila a z lesa docela prochladlí jsme se moc rádi ohřáli u kamen.


I včera jsme pokračovali v duchu procházek za zvířátky. Při cestě do zahradnictví, kde jsme stejně nesehnali, co jsme hledali (chtěli jsme koupit mykorhizní přípravek Symbivit, který budeme potřebovat právě při výsadbě výše zmíněných keřů, ale měli jen mini balení akorát tak pro jeden rakytník, tak jsme odešli s prázdnou a budu objednávat z internetu), jsme objevili malý výběh s kozami zakrslými holandského typu, jak jsme si přečetli na cedulce. Kozičky byly moc roztomilé a viděla je i Amálka, která v kočárku ne a ne usnout.

 
 

 
Jsem moc zvědavá, která zvířátka potkáme příště...
 
Mějte se krásně!
 
Veronika
 

2 komentáře:

  1. Tak to se těším spolu s vámi až začnete realizovat a doufám, že i pečlivě dokumentovat! :-)
    S mužem jsme před dětmi absolvovali u Svobody kurz budování Rodových statků a nadšeně si malovali, kterak si postavíme slaměnný dům. Pod tíhou některých velkých změn a událostí jsme museli plány trochu přehodnotit... Vám však moc fandím, ať vše vyjde podle plánu!!! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Báro, zdravím Vás. Jak je vidět, hodně vás pan Svoboda, potažmo jeho kurz, ovlivnil. Nám zatím osobní zkušenost s ním chybí, ale když o tom teď přemýšlím, takové setkání by bylo i pro nás určitě přínosem. My zatím čerpáme z knihy a jeho webovek, tak doufám, že i to bude stačit. Nedávno jsme začali vytvářet úplně první permakulturní záhon, kde jsme se snažili přiblížit 'neprůstřelnému mulči'. Na kolik se to povedlo, to teprve uvidíme letos, chtěla bych do něj vysadit dýně a cukety. Budu se snažit zahradu a poté i stavbu domu poctivě dokumentovat a třeba se tu najdou i další, kteří se zajímají o rodové statky. Uvidíme... :) Přeji krásný den a moc díky za komentář a Vaší návštěvu tady u nás!

      Vymazat