pátek 26. září 2014

Zklamání z Ruska aneb co rozhodně nekupovat od Natura Siberica

Krásný páteční den přeji!

Jistě nemusím představovat keř pocházející ze Sibiře, jež plodí blahodárné oranžové plody, často vyhledávané nejen výrobci kosmetiky ale i zastánci zdravé výživy - rakytník řešetlákový. My jsme vysadili hned několik keřů rakytníku do naší zahrady, ale ty ještě neplodí. O rakytníku jsem už u sebe na blogu psala a příspěvek o něm si můžete přečíst tady.

Keře rakytníku mají krásné, jakoby stříbřité listy a plody mají jasně oranžovou barvu. Jsou velmi trpké. Všechny běžně prodávané produkty z rakytníku jsou tedy hodně doslazovány. Naší Amálce ale chutnají tak jak jsou. ;)



O rakytníku se mi píše docela hezky, úplně cítím na jazyku kyselou chuť šťávy z plodů, ale kvůli tomu tu dnes úplně nejsme. Jak jste si už možná všimli z mých kosmetických příspěvků, ráda na sebe patlám všelijaké voňavé krémy, oleje, balzámy... A nevyhýbám se ani takovým kosmetickým specialitkám, jako jsou tělové zábaly.



Ptáte se, co tím vším chtěl vlastně básník říci? Rakytník a záliba v tělové kosmetice? Nu když Veronika jednoho dne objevila takový šikovný tělový zábal, který má rakytník přímo v názvu a navíc slibuje zázračné účinky, musela ho mít. ;)  


Dnes vám ale nebudu vypravovat pohádku s dobrým koncem. Ba naopak! Pokud jste ale o rakytníkovém zábalu od Natura Siberica uvažovali, tak čtěte dál, alespoň vám pro tentokrát ušetřím nějakou tu kačku, což přiznejme si, je na kosmetických blozích chválících úžasné produkty, spíše výjimkou.


Tak už se pojďme podívat tomu Teplému rakytníkovému zábalu na tělo pěkně na zoubek.

Zábal v množství 350 ml má plastový obal s dobře těsnícím víčkem. Díky bohu, že je obal vyroben z bytelného plastu, tuhle hmotu bych opravdu nechtěla mít napatlanou všude. Obal na mě na první pohled nepůsobil nijak špatně a na tento výrobek a jeho používání jsem se docela těšila.



Těšila jsem se ovšem jen krátce. Přesně řečeno do té doby, než jsem kelímek otevřela... 


Do nosu a do očí mě uhodilo hned několik věcí... Za prvé divná vůně hmoty, která se mi tedy vůbec nelíbila, prostě mi obsah kelímku hned na první přičichnutí spíš smrděl. Nemůžu říct, že by to byl úplný smrad, je v tom i něco voňavého, ale zároveň tam cítím právě i ty méně příjemné vůně a tak celkový dojem, co se vůně týče, je víc negativní. Je to vůně štiplavá, takový bolehlav. 
Za druhé hodně zvláštní konzistence zábalu s malinkými bublinkami. Hmota vypadá trochu jako kynoucí droždí na plotně. 



Co mně na zábalu strašně vadí je, jak se všude patlá, hmota je nalepená po celém víčku, skutečně je to jak nějaké lepidlo. Znáte herkules? ;)



Jsem ale holka odvážná a i přes tyto hodně negativní první dojmy jsem se rozhodla zábal použít. Napatlala jsem hmotu na tělo, nutno říci, že ze zábal hrozně lepí i na rukou a nejde jen tak lehce rozetřít, i když s trochou trpělivosti to lze. 
Po této nesnadné a ne zrovna příjemné aplikaci jsem pak celá nadšená stepovala nahá 20 minut v koupelně, jak doporučují na obalu a snažila si tuhle věčnost alespoň trochu zpříjemnit právě rozečtenou knížkou - veselými příběhy z veterinářské praxe z anglického hrabství Yorkshire (mimochodem úžasné čtení od Jamese Herriota, narozdíl od rakytníkového zábalu vřele doporučuji!:)). Po dvaceti minutách působení jsem se pak chvíli snažila hmotu ze sebe ve sprše smýt, nu, nakonec se naštěstí povedlo. 

Nevím, zda zábal mou pokožku bohatě vyživil, prohřál a zpevnil. Po jednom použití (v tuto chvíli opravdu nemůžu říct, zda
budu chtít rakytníkové bolehlavové lepidlo ještě někdy znovu použít) může těžko tento zábal pokožce pomoct rychleji se regenerovat, být průžnější a ani napomoct škodlivým látkám rychleji a snadněji se vyplavovat z těla.
  Obsažené rostlinné výtažky a oleje mají o pokožku intenzivně pečovat, vyživovat ji a dodávat jí vitalitu a zdravý vzhled. Olej z rakytníku má pokožku vyživovat do hloubky, zvlhčovat ji a dodávat jí potřebnou elasticitu atd. atd. 
Zábal je dle výrobce vhodný na celé tělo, obzvláště na partie trpící celulitidou a dokonce i na bolavé klouby.

Já nevím, nerada bych tomuto produktu anebo  značce Natura Siberica křivdila, ale tento zábal mi připadá jako naprostý propadák. Schválně tu mám vedle sebe po celou dobu, co píšu tento článek, otevřený kelímek s tímto 'zázrakem' a řeknu vám, pěkně mě bolí hlava, už to kenečně zavírám a jdu se pořádně napít vody.

Ještě mě napadlo, zda to mé balení není náhodou zkažené (zábal prošlý ale není). Pořád si říkám, že to tak snad musí být, že to jinak není možné...

Tímto bych vás chtěla požádat, abyste s námi v komentářích sdíleleli vaše zkušenosti s tímto zábalem. Moc by mě zajímalo,  zda s ním někdo má podobné 'zážitky'.


Přeji vám krásný víkend a slibuji, že příště to bude voňavější, lákavější, zkrátka o sto procent krásnější...
:))



Mějte se krásně!



Veronika

3 komentáře:

  1. Teda po přečtení mám ze zábalu pomalu husí kůži :D fuj ...hele a nebude ta nelibá vůně díky rakytníku? Ono to moc nevoní samo o sobě, když si člověk přičichne k různým sirupům kde je jen rakytník nebo si dělám čas moc pěkně to nevoní, taková mírně nasládlá zatuchlinka. Třeba je tam silná koncentrace a nic co by jeho aroma přetlouklo :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, tenhle zábal je opravdu taková kosmetická noční můra, alespoň v mém případě. Fakt by mě hrozně zajímalo, zda se tu najde někdo, kdo zkoušel a nelituje koupě. Ještě mě napadlo dodatečně k tomu popisu konzistence, popsala bych to jako lepivé řídké těsto. Smutně tu ten kelímek po mně pokukuje a já nevím, co s ním. Nejspíš bude muset z domu. Pěkný víkend, Veronika. :)

      Vymazat
    2. S tou vůní rakytníku... nějak tomu nemůžu přijít na kloub. Já nejvíc znám čerstvé bobulky rakytníku, šťávu z nich, normálně je jíme a jsou svěží, voňavé. Pravda je, že s rakytníkovou kosmetikou moc zkušeností nemám až na nějaký ten krém z farmářských trhů. Nevzpomínám si ale, že by ty výrobky nějak 'nevoněly'.
      Uvidíme, jestli se do diskuze přidá někdo s dalšími zkušenostmi.

      Vymazat