neděle 11. září 2016

Maminka Zelinářka

Krásné nedělní ráno vám přeji!
:)

Venku je skutečně překrásně, jenže u nás všechny tři holky marodíme - včera se k nám přidala i Amálka, snad budeme brzy zase v nejlepší kondici a budeme moct užívat těch nádherných zářijových dnů tady a brzy i na cestě. Dnes tedy trochu psaní, zamyšlení a pár barevných obrázků z mojí zahrádky...
:)

Ani nevím, čím jsem chtěla být jako malá holka. Jen si pamatuji, že když jsem trochu povyrostla, představovala jsem si, že jsem zubařka anebo učitelka a v pubertě jsem chtěla být manažerkou v prosklené kanceláři v úzké sukni a hlavně s telefonem u ucha.:D Ani jedním už být nechci a ani jedním jsem se nestala. Po dvou letech pajdáku pro 1. stupeň ZŠ v kombinaci s AJ jsem odjela do Anglie a vrátila se za šest let. Tenkrát my ve škole nešla gymnastika a mrzelo mě to. Kvůli neschopnosti vyšplhat na laně a nedokonale provedenému výmyku na hrazdě by mě později asi vyhodili. Nejsem učitelka a jsem za to ráda. Bohužel nedůvěřuji našemu klasickému školství natolik, že přemýšlím o jiné formě vzdělávání pro naše děti. Cítím se na správném místě v roli maminky, kde jsem se v naší mini soukromé 'škole' zvané rodina vlastně tou učitelkou stala, stejně jako můj muž učitelem. Jsme učiteli a rádci, jsme i žáky a naše děti učiteli. Někdy přemýšlím, co ještě bych chtěla dělat a co dalšího by mě naplňovalo. Nápadů mám hned několik, takových malých přání, hezkých představ, které se (si), věřím, můžou (můžu)vyplnit. Možná u nás bude nakonec běhat spoustu kluků a holek, kteří k nám na kopec přijdou do dětského lesního klubu anebo budu pěstovat tolik zeleniny, že jí bude dost i pro ostatní do zeleninových bedýnek. Zahradničení jsem si ohromně oblíbila a zatím mě baví hlavně zelenina. Letos pěstuji na dvacet druhů a nepočítaně odrůd. Není to moc, ale nějak se začít musí.;) Tahle činnost mi poslední dobou dělá velkou radost a neuvěřitelně mě uspokojuje, když rodině na stůl postavím kouřící hrnec mrkvové polévky s koriandrem z naší zeleniny, krajíc chleba posypu čerstvou cibulí, která má říz jako nikdy a topinky potřu česnekem, do pánve k tofu přidám nádherný mangold a skvělý novozélandský špenát a dýně uložím láskyplně na polici v kuchyni těšíc se na jejich chvíli, až opravdu přijde zima. Je toho víc a když teď s teplotou píšu, slova mi tančí hlavou, hezká slova a obrazy a cítím tu chuť neskutečně křehkého salátu a zemité řepy a celeru. Chci se o to podělit... :)

Dali byste si bedýnku od nás?




































































Ať se vám daří a jste zdraví.




Veronika


8 komentářů:

  1. I vam hodne zdravi, take se o me asi neco pokousi:-(, a bedynku bych si dala hned, mate uzasnou a pestrou urodu:-). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Marcelo, díky! Tak ať ty neduhy zažehnáte.;) U nás už dnes o poznání lepší a naštěstí nikam nemusíme. Hezký večer, Veronika.

      Vymazat
  2. Veru, to víš, že bych si bedýnku od Vás dala! A moc ráda :)) Nás momentálně zásobují rodiče z obou stran rajčaty, cuketami a dýněmi ze zahrádek, to si moc užívám! :))
    Tak ať jste všechny holky brzy fit a užijete si ještě krásné zářijové dny!

    OdpovědětVymazat
  3. Nádherné fotky, úplně mě zahřály u srdíčka :) Zeleninová zahrádka je stejně ta nejkrásnější okrasná zahrada, která může být! :)

    MŮJ BIO SVĚT

    OdpovědětVymazat
  4. MOc hezky napsaný..dala byc hsi hned celou bednu nejen jednu bedýnku..pěstování mě taky moc baví, jen bohužel nemám prostor a tak to řeším grow bags, který nám letos poměrně přeplnily náš mini městský dvorek, mám ale pocit, že by se tam přeci jen ještě tři, čtyři vešly a tak plánuju rozšíření na příští rok..Amík přemýšlí o střeše, ale nejsem si jistá, jestli by tam něco v tý výhni přežilo :-D

    OdpovědětVymazat
  5. Ta zelenina vypadá vážně super, hned bych si něco "uloupila" :). Ta červená cibule, to se ani trzích nevidí...vážně paráda a článek taktéž. Myslela jsem si, že nemocná jsem já a ono ne a už teď, v takto teplých dnech něco řádí. Já jsem s nachlazením doufejme u konce, tak vám přeju, ať ste brzy fit a můžete provozovat všechny aktivity.
    Mějte se fajn

    Peťa

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Veru, nádhera, bedýnku od vás bych určitě brala. Ať se Tvé sny vyplní!
    V.

    OdpovědětVymazat
  7. Milá Veru,
    hned bych si objednala- nádhera. Žluté cukety jsem letos nějak nesehnala, tak snad se podaří příští rok, moc ráda bych je ochutnala.
    Přeji brzské uzdravení.
    Petra

    OdpovědětVymazat