čtvrtek 21. dubna 2016

Celozrnné máslové sušenky s kokosem

Hezký večer přeji! Mám radost z vašich komentářů k soutěži o Březový set Weleda, je to vážně úžasné, číst vaše zpětné vazby a vidět tak, že moje práce na blogu není jen pro mě samu, ale že sem rády chodíte i vy, mé milé čtenářky. Jsem moc ráda, že mohu tak na oplátku potěšit někoho z vás, třeba nějakou hezkou výhrou a doufám, že pěkné soutěže budou na blogu častěji a tím i víc dárečků pro vás.
:)

Dnes bych se s vámi ráda podělila o svůj recept na domácí sušenky, které jsme s Amálkou dělaly na její narozeniny. Moc nám chutnaly a bylo by myslím škoda je zapomenout. Loni jsme koupili Tescoma DELÍCIA Razítko na sušenky s motivy zvířátek a i/hlavně díky němu je teď u nás proces výroby sušenek neskutečně atraktivní pro Amálku.;) Nemohla se ani dočkat, kdy že už bude těsto dostatečně odležené, aby se do toho konečně mohla pustit. Válet, vykrajovat, rovnat a jak nám to spolu šlo hezky od ruky. :)) Však se podívejte... 
;)




Tentokrát jsou fotky spíš takové pracovní, ale mně se i tak líbí... jak ráda Amálka pomáhá...




Na Amálčiny Celozrnné máslové sušenky s kokosem budete potřebovat 175 g špaldové celozrnné mouky (jemně mleté), 175 g pšeničné polohrubé mouky a 175 g pšeničné celozrnné mouky (jemně mleté), já pokud možno pro děti používám v bio kvalitě, dále 150 g panely, 100 g strouhaného kokosu (do sušenek se mi velmi osvědčil bio od firmy Wolfberry), 200 g másla, 2 velká veselá vajíčka a kůru alespoň z jednoho bio citrónu (a ze dvou budou sušenky úplně famózní). Postup je opravdu jednoduchý. Nechte děti smíchat všechny ingredience, těm mladším pomozte vypracovat hladké těsto a to pak nechte v chladu alespoň dvě hodiny odležet. (My jsme jej nechaly v ledničce přes noc a vůbec to ničemu neuškodilo.) Pomocí razítka pak tvořte sušenky, pokládejte na plech na pečící papír a pečte v předem vyhřáté troubě při 160 °C asi 10-12 minut.




Z tohoto množství jsme udělaly kolem 70 voňavých, veselých sušenek, o kterých vůbec nevím, kam se ztratily! :D Sušenky jsou sladší než většina dobrot od nás, rozhodně ne ale moc a určitě o mnoho méně než klasické sušenky kupované. Sladkost jim nijak na chuti neubírá, i když já stejně příště tak 20 g panely uberu a přidám pár lžic citrónové šťávy. 




Pokud je budete zkoušet, tak na základě naší vlastní zkušenosti doporučuji alespoň čtvrtinu schovat do plechovky v nejvyšší polici a zastrčit z dohledu. Určitě si na ně totiž brzy s radostí vzpomenete... ;)


Pečete také (nejen) s dětmi domácí sušenky a jaké nejraději?



Těším se na inspiraci od vás.
:)



Veronika



2 komentáře: