neděle 9. srpna 2015

První balíky - z pole do stodoly

Krásnou srpnovou neděli přeji!
:)

Musím říct, že jak mi vysoké teploty doposud vůbec nevadily, poslední dny mi začínají dávat trochu zabrat a teplotní předpověď na následující týden, kdy by mohlo být prý každý den až pětatřicet stupňů, mi rovněž velkou radost nedělá. Úplně by mi stačilo příjemných pětadvacet a hlavně nám tu všem moc chybí déšť.

Včera a předevčírem mě bodla vosa a Amálku včera pro změnu do chodidla včelička. Letos už podruhé. Na to, že běhá pořád bosá, i v trávě plné bílého kvetoucího jetele, jsou ta dvě žihadla skoro zanedbatelná. Včelička bodla Amálku prvně loni v létě a ani tehdy ani minule se nic zvláštního nedělo. Včera večer začala být Málinka ale plačtivá a v noci už hořela v horečce. Nožička jí dnes trochu natekla a i teplota zatím přetrvává, tak odpočíváme u babičky doma a čekáme až reakce odezní. 




Můj muž má ale i dnes napilno na poli stejně tak jako předchozí tři dny. Lisuje slaměné balíky na stavbu našeho domu. Sláma je nádherná, pšeničná, téměř nestříkaná a políčko je navíc téměř za humny, obilí rostlo za lesem, co by kamenem dohodil od míst, kde dům vyroste. ;) Mám radost, když si pomyslím, že materiál na dům vyrostl tak blízko, že tam budeme moct kdykoliv zajít, vzít děti... doma si pak spolu prohlédnout tyhle první srpnové obrázky.     
:)  




Na celý dům bude potřeba kolem tisíce balíků, třetinu už máme ve stodole. Vypadá to, že bůžek našeho slamáku nad námi drží ochrannou ruku a neposílá dolů ani kapku vody, což je pro kvalitu slámy jedině dobře.




Naštěstí má můj muž k ruce i nějaké pomocníky, sám by se chudák na poli sedřel - lisuje sice bez pomoci, ale nakládat, vozit a do stodoly rovnat mu pomáhají chlapi. Zatím si vystačíme s mužskou částí naší rodiny. ;)




A tak nám to poslední dobou všechno hezky vychází, zapadá do sebe jak dílky skládačky, i kdybychom věci sebedůkladněji plánovali, nemohly by dopadnout lépe, než jsou.




Aby to ale všechno nevypadalo tak pohádkově, věřte, že se teď pravidelně setkáváme s názory svého okolí, jak to máme a nemáme dělat, cože jsme si to vymysleli a aby jsme pak nelitovali... že o tom nikdy neslyšeli, že nám dům sežerou myši anebo že nám shoří. Můj muž se jen směje a vykládá třeba, jak se těší na Toma a Jerryho, už se prý vidí pozorujíce je v křesle s dýmkou u pusy.... :)))
(Navíc je prý skoro v každé pohádce tolik známá dírka u podlahy, ze které tu a tam vyčuhují myší čumáčky.:))
Ještěže toho muže mám!
;)




A můj první díl seriálu Náš slaměný dům ukončíme pěkně optimisticky, a to fotkami veselého traktoristy, mého z nejmilejších. :)
:*





Mějte se krásně a můžete mi napsat, co říkáte na slaměné domy?
Shodnete se s našimi babičkami a strýčky anebo jste duší taky trošičku takoví blázni jako my dva? 
:))



Veronika

8 komentářů:

  1. Milá Veroniko,
    znám jen dřevostavbu kulatý dům v Rapoticích , tak jestli něco podobného budete stavět vy? Jsem moc zvědavá na pokračování ohledně stavby , mě se takový to styl domu zamlouvá .
    Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. http://www.elam.cz/realizace/pasivni-rd-v-rapoticich-kulaty-dum/

      Vymazat
    2. Milá Petro, díky moc za názor i přiložený odkaz. Náš dům nebude postaven přímo z balíků, ale ze slaměných panelů, které bude muž z těchto balíků teprve vyrábět. Bude mít spíš klasickou velikost včetně podkroví, ale jinak by měl mít podobné vlastnosti. Někdy příště vložím pro představu inspirativní fotku, jak si jej zhruba představujeme. Pokračování ohledně stavby určitě bude a věřím, že docela zevrubné. ;) Přeji báječné dny, Veronika. :)

      Vymazat
    3. Tak to se moc těším :)
      Hezký zbytek večera,
      Petra

      Vymazat
  2. Můj muž je stavební inženýr a říká, že by do toho nikdy nešel. Preferuje klasiku: pálené cihly, kameny. Já osobně nevím. Mám ráda ekologické počiny a mám moc ráda slámu:-) A nemám ráda lidi, co všechno nové hned zavrhují, a považují všechny, co se nevejdou do škatulek, za blázny. U mě máte mírnou podporu:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Jano, moc děkuji za upřímný komentář, vážím si ho a i té vaší mírné podpory. ;) Mějte se krásně, Veronika. :)

      Vymazat
  3. Veru, my předěláváme starý dům (jak víš) a slýcháváme podobné věci. A tak si říkám, že bychom je asi slyšeli vždy, ať už bychom se pustili do čehokoliv ;-). Myslím, že reakce Tvého muže je dostatečnou odpovědí ;-). Fandím vám a jsem moc zvědavá!
    V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, Veru, děkuji! ;) Ono těch rýpalů, sýčků a lidí, kteří jsou z neznámého vystrašení je jako máku, určitě mnohem víc než těch, kteří nám fandí. O to je to těžší, ale my vnitřně cítíme, že tohle je prostě pro nás to pravé a že to tak má být, a tak za tím jdeme. Věřím, že si ten svůj krásný domov nakonec dokážeme vybudovat pro sebe samé i ta naše robátka. ;)) Mějte se u vás moc hezky, Veronika. :)

      Vymazat