pátek 7. srpna 2015

Knižní počin Aleny Thomas Děláme si to doma sami

Krásný pátek, milé čtenářky!

Venku teplíčko jako v peklíčku, že? U nás se neobejdeme bez několikahodinové odpolední siesty, tedy hlavně já a Amálka, tatínek byl včera na poli, až z horka dostal skoro zimnici a naštěstí si to včas uvědomil a i on se na pár hodin uklidil do chládku. Na poli teď naši chlapi budou trávit hned několik dní, začali jsme totiž s naším velkým projektem, který bych mohla třeba pracovně nazvat Jak se staví vysněný slaměný dům nebo tak nějak podobně. O tom ale až příště. ;)

Dnes jen pár slov o jedné úžasné inspirativní knížce, která se ke mně před časem dostala a o níž se tu chci zmínit od chvíle, kdy jsem ji prvně otevřela. 

Jde o skvělou knihu české autorky a oblíbené blogerky Aleny Thomas, ve které se se čtenáři dělí o sbírku svých receptů na domácí kosmetiku.
Dle Aleny se dá doma vyrobit téměř všechno, od luxusní kosmetiky přes léčivé extrakty k prevenci běžných neduhů až po čisticí prostředky pro domácnost, které překvapí svým jednoduchým složením a zároveň nekompromisním účinkem.




Mě tato kniha s jasnými, jednoduchými návody na jednotlivé kosmetické produkty ohromně zaujala a přestože si moc ráda všemožnou kosmetiku kupuji (víte, že mě na krásný obal s přírodním obsahem často utáhnou jak na vařenou nudli :D), určitě si podle Aleny zkusím ledacos vyrobit sama.  




Nejvíc se mi líbí recepty na různé tělové peelingy, např. Kávovo-mátový peeling, Mandlovo-cukrový peeling, Mořský peeling anebo Domácí výživné peelingové bochánky pro hebkou pleť a proti celulitidě.




Skvěle vypadají i všelijaká tělová mazání a celá podkapitolka Oleje, extrakty a komponenty k dalšímu zpracování, kde se mimo jiné dozvíte, jak si vyrobit svůj vlastní vanilkový extrakt v alkoholu anebo extrakt z pravé vanilky v jojobovém oleji.
(Ty chci vyzkoušet určitě.)
;)




Co se týče sestavení jednotlivých receptů, Alena je rozdělila do třech přehledných kapitol, a to Krása, Zdraví a Domácnost. I druhá a třetí kapitola doslova přetékají výbornými tipy na domácí výrobky, které jeden třeba jen nerad kupuje a kdyby věděl jak, rád by si je udělal sám - zdravě, ekologicky  a v neposlední řadě výhodně ekonomicky (což je všechno můj případ).
Chystám se tedy na Zubní pastu, Lék na opary, Sirup proti kašli, Tinkturu z květů sedmikrásek proti nachlazení, Prostředek na mytí nádobí, Čistič na skla a okna nebo Bezedný repelent ve spreji. Je toho ještě mnohem a mnohem víc, co bych ráda zkusila, ale je asi zbytečné opisovat tu půl knížky. Pokud jste na podobné notě, pro inspiraci to jistě stačí a ostatní si dohledáte sami anebo rovnou zaběhnete do knihkupectví či knihovny a tuhle bezvadnou knížku si s radostí prostudujete stejně jako já. :)



















A co vy a míchání ingrediencí do temných lahviček, láká vás také výroba své vlastní domácí kosmetiky? Podělte se se mnou o vaše zkušenosti, budu ráda! ;)


Nádherný volný víkend přeji (to abyste se mohli položit někam do chládku a srkat studenou bylinkovou limonádu a tohle, v těchto horkých dnech skoro povinné, nicnedělání sem tam proložit zaplaváním si v rybníku nebo bazénu). :)


My budem příští dny trávit podobně.
;)



Nashle na slámě...
:)))



Veronika

7 komentářů:

  1. Hezký večer.Knížku mám už asi rok,a pořád zkouším.Prostě je úžasná.Alenka má i svůj obchůdek,kde se všechny suroviny dají koupit.Vřele doporučují.Míchání zdar!.LenkaK.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Lenko, díky za zastavení se i tip na Alenčin obchůdek. Už jsem na něj, myslím, kdysi koukala, ale ráda se tam teď vrátím. ;) I Vám míchání zdar, Veronika. :))

      Vymazat
  2. Tak to se po ní příští týden mrknu v knihkupectví :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Zdeni, podívej a dej pak třeba i na blogu vědět, pokud Tě knížka taky zaujme. ;) Pěkné horké dny, Veronika. :)

      Vymazat
  3. Ahoj Veru, taky mám tuhle úžasnou knihu! Jen jsem stále ještě nic "neukuchtila" (jakýsi pokus o aloe vera gel nepočítám ;-) ) - jen si tak o tom sním, že snad jednou už! Láká mě toho zkusit taky spousta! Těším se, že se pochlubíš, až něco vyzkoušíš...
    V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Veru, už jsem u Tebe koukala na článek o aloe vera gelu, který mi právě připomněl, že se tady na blogu chci o téhle knížce už delší dobu zmínit. Takže jsem jej konečně sepsala vlastně díky Tobě... ;) Doufám, za sebe i za Tebe, že se k prima receptům Aleny Thomas brzy dostaneme a třeba se o výsledky budeme moct podělit i na našich blozích. Přeji krásné srpnové dny, Veronika. :)

      Vymazat
  4. Ahoj, trochu mě zaskočil ten recept na zubní pastu - esenciální oleje dle svého gusta - to se jako všechny es. oleje dají takříkajíc jíst? :O

    OdpovědětVymazat