čtvrtek 24. července 2014

Muffiny s černým rybízem

Dnes jsem po dlouhé době pekla něco sladkého na zub. S Amálkou kolem je provádění veškerých domácích prací docela náročné, a tak doma dělám jen to nezbytně nutné, což u nás pečení zrovna není. Amálka se mnou vytírá, luxuje a 'skládá' prádlo, včera večer taky prala... (během mé minutové nepřítomnosti, stihla ze škopíčku vyndat všechno své namočené prádélko, zmáchat si celé pyžamko a pak ještě zafungovat jako mop na podlahu...nu co, šla jsem jí znova osprchovat a tatínek přetřel podlahu:)).
Dnes jsme tedy spolu pekly. Vybrala jsem to nejjednodušší, co jsem mohla, aby to bylo rychle hotové. Nutno podotknout, že mi nakonec stejně muffiny trvaly hodinu a půl! :o :)
Málinka byla docela hodná, hrozně ji zajímalo, cože to dělám. Při hraní s lahvičkami v kuchyni stačila rozbít akorát avokádový olej a pak jsme ještě na zem spolu vysypaly mísu s rybízem. V tu chvíli mi už bylo do breku! Napočítala jsem si v duchu do deseti, usmála se na Amálku a šla jsem to sebrat a vytřít...
 
Amálka spí a...
muffiny jsou hotové!!!
:))) 


Recept
 
Připravila jsem si 80 g másla, rozpuštěného a vychladlého, 2 vejce, rozšlehaná, 200 ml kefíru (já jsem měla jen zbyteček kefíru, tak jsem dolila plnotučným domácím mlékem), 120 g tekutého medu, vanilku (vanilkový extrakt 15 kapek), 250 g mouky (90 g hladké, 80 g celozrnné pšeničné a 80 g celozrnné špaldové), 1 lžičku bio prášku do pečiva, 1 lžičku jemně mleté jedlé sody, 160 g černého rybízu a slunečnicová semínka.
 
Postup je velmi jednoduchý. Smíchala jsem suché ingrediece v jedné misce a mokré v druhé a následně vlila řídkou směs do misky s moukami atd. Mouky, prášek i sodu je dobré prosít. Směs jsem krátce zamíchala. Neměla by se přemíchat. Pak už jsem těsto rozdělila do košíčků, posypala slunečnicovými semínky a pekla v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 15 minut.

Pro většinu lidí by asi byly moje muffiny málo sladké, v původním receptu bylo 140 g krupicového cukru. Ten já nepoužívám, tak jsem si recept upravila takto. Pokud taky přeslazené nemusíte, držte se mého množství, muffiny jsou takto výborné.




































 
 
A co u vás, taky pečete tuhle rychlovku? A pokud ano, které jsou u vás nejoblíbenější?
 
 
Jestli budete zkoušet tyhle podle Tygrů, tak přeji dobrou chuť!
:)
 
 
Veronika

4 komentáře:

  1. mňam! nejradši bych kousla do monitoru, jak vidím ty krásné fotky! já mám mufiny nejradši s čokoládou a jablky, jablíčka dodají šťavnatost ;) anebo dám čokoládu přímo do těsta a dovnitř arašídové máslo, to byly snad nejelpší mufiny, co jsem kdy jedla a vymyslela je eM (abych se tady nechlubila cizím peřím, žejo): http://emeverydaylife.blogspot.cz/2014/04/brown-muffins-s-arasidovym-maslem.html ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Lištičko, to je škoda, že se nedají poslat přes počítač, pár jich tu ještě máme.;) Čokoládové s jablky jsem ještě nezkoušela a arašídové také ne, to musí být teprve dobrota, arašídové máslo od dob cestování oba s mužem milujeme. Jablíčkové upeču na podzim, až budou vlastní jablíčka. Díky moc za tipy a přeji krásný večer, třeba s nějakým tím dobrým mlsáním...:) Veronika

      Vymazat
  2. Teda ty vypadají skvěle.. Sama muffiny taky zbožňuju a proto jak jsou roztomilé je peču daleko raději než buchty.. ale ty mé jsou oproti Tvým více nezdravé :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nicco, díky a byly i dobré! Vyzkoušej je, třeba Ti moje varianta taky zachutná a budeš mlsat ještě zdravěji...;)

      Vymazat