pátek 25. dubna 2014

Rakytník řešetlákový

Na Velikonoční pondělí jsme s mým mužem pokračovali ve výsadbě keřů do našeho jedlého živého plotu. K muchovníkům a dřínům tentokrát přibyly rakytníky. Možná víte, že rakytník je dvodomá rostlina, pokud ho tedy pěstujeme pro jeho plody, je třeba vysadit samčí i samičí rostliny. My jsme rakytníky zvolili opět kvůli jeho plodům, které chutnají sice velmi kysele, ale mají výborné léčivé účinky. Moje maminka už více než rok pravidelně rakytníkové plody užívá a zřejmě i díky nim se cítí dobře.
 
Čtyři samice rakytníku řešetlákového různých odrůd - Sluníčko, Botanica a Krasavice jsme zasadili už loni, a to na provizorní stanoviště. Tyto 'krasavice' se teď dočkaly přesazení na konečné místo. Stejně tak jako sazeničky muchovníků a dřínů dostaly i všechny keříčky rakytníků pěknou dávku kompostu a jako dárek do začátku mykorhizní houbičky, aby se jim lépe dařilo a nebylo jim to líto. :) 
 

 
Jediný samec, kterého jsme zakoupili a zasadili loni spolu se samičími rostlinami, nám zašel. Že by měly rakytníky něco společného s lidským pokolením...? :) Na jeho obranu musím říct, že nám ho už poslali v polomrtvém zaschlém stavu. Jelikož nám tedy samec chyběl, maminka mého muže nám minulý týden dvě samčí rostliny koupila. Zřejmě by na naše současné čtyři samice bohatě stačil jeden, ale my jsme vysadili samičí rostliny vedle sebe a samčí po jednom z každé strany, takže jsme si tak pojistili opylení, ať bude vát vítr jakýkoliv.   
 







Doufám, že u nás rakytníky budou pěkně růst a posléze i plodit. Vysazovali jsme je s radostí a dobrými emocemi. Jak řekl můj muž, je báječné, že zahradu budujeme od začátku společně, prý by to nebylo ono, kdyby sám začal třeba před deseti lety a já přišla až teď. Strašně rádi tam trávíme čas a oba cítíme, že je to správné místo pro náš nový domov... 

 
 
 
Pokud byste si taky rádi vysadili rakytník, anebo si třeba jen o něm chcete něco přečíst, doporučuji knížku pánů Havelky a Valíčka: Rakytník řešetlákový. Máme ji doma a je v ní spoustu zajímavých informací, které se hodí jak pěstitelům, tak těm, kteří chtějí z rakytníku vyrábět nejrůznější pochutiny.
 
 
 
 
 
 
Loučím se s Vámi a jdu připravit něco rychlého k obědu, abychom mohly s holčičkou vyrazit na zahrádkářskou výstavu, která se tady ve městě pořádá každoročně poslední dubnový víkend.
Třeba zase přikoupíme něco hezkého do zahrady...
:)
 
 
Krásný pátek!
 
 
 
Veronika 


Žádné komentáře:

Okomentovat