pondělí 24. března 2014

Slunečnice topinambur aneb výsadba topinamburu u nás na zahradě

Sobotu, která u nás byla nádherně slunná a teplá, jsme strávili s mým mužem (a částečně i s Amálkou) pracovně na zahradě. Zatímco můj muž přezouval auto do letního obutí a na kolo montoval novou Amálčinu sedačku, já jsem se pustila do úpravy jednoho z kompostů, abych do něj mohla vysadit topinambury. 

 
Spoustu lidí topinambury hlíznaté zná a ví, že se pěstují především pro své jedné a chutné hlízy. Méně z nás už možná zná pravý název této rostliny (donedávna včetně mě:)). Rostlina se jmenuje Slunečnice topinambur (Helianthus tuberosus L.)a patří do stejného rodu jako všem dobře známá Slunečnice roční
(Helianthus annuus L.). Pro srovnání bych snad jen ještě dodala, že obě rostliny jsou si částečně podobné, avšak každá z nich se pěstuje pro jiné využití. 

 
Hlízám topinambur je připisováno mnoho blahodárných účinků na lidský organismus, o kterých se můžete lehce dočíst v početných článcích na internetu nebo v botanických knihách. Jistě nejzajímavější je ale skutečnost, že topinambury jsou velice vhodné pro diabetiky, ať už syrové nebo jako alternativa brambor, kterým se trochu podobají. Jako zásobní látku totiž neobsahují škrob, ale inulin, který při rozkladu nezvyšuje hladinu krevního cukru. 

 
V zahradách a domácnostech mých rodičů a mojí babičky se topinambury pravidelně pěstují a konzumují již několik let, a to hlavně v podobě syrové přílohy k jídlům, jsou výborné k zakousnutí s pečivem, nebo je chroupeme jen tak zasyrova podobně jako ředkvičky či kedlubny. Osobně bych řekla, že posledním dvěma zmíněným zeleninám se chuťově podobají nejvíce.
 
 
 
 
 
Já jsem u nás topinambury povýšila na úroveň 'nej' surovin vhodných k vaření pro naší malou Amálku a zařazuji je pravidelně do jejího jídelníčku vařené spolu s jinými druhy zelenin. Zdá se, že jí vařené docela chutnají a určitě jí budou zajímat i syrové, ale na ty zatím její dva zoubečky nestačí... 
:)) 

Počasí bylo perfektní, zasadila jsem kolem sta hlíz a práce nám šla pěkně od ruky. Amálka si s tatínkem vyzkoušela svojí první zkušební jízdu na kole a dokonce jsme si rozdělali oheň a opekli první letošní (výtečné:)) buřty...

... příroda si ale žádá vláhu, a tak slunce a skoro letní teploty vystřídal včerejší jarní déšť a dnes u nás od rána pěkná chumelenice.


Mně to ale náladu nijak nekazí... však se jaro vrátí a bude pak ještě krásnější! 

A jak to vypadá u Vás??

Krásné pondělí

přeje

Veronika

4 komentáře:

  1. Veroniko , pěkný zahradnický příspěvek a hlavně....díky za připomenutí výměny pneu :-)))!!! A naštěstí u nás jen vydatně leje, ale 15minut od nás bydlí rodiče a ti mají taky nasněženo ...brrr! Krásné dny!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucie, díky za Váš komentář. Jsem ráda, že Vám můj příspěvek připomněl výměny pneu.:) Co se počasí týká, tak u nás už sníh taje... Hlavně, aby nepřišly mrazy, mám už zasetá semínka zeleniny a nevím, jak by se na to tvářily právě vyrážející ředkvičky. Tak ať se k nám i k Vám brzy vrátí jaro!

      Vymazat
  2. Zdravím Veroniko!!! poslední dobou se tak nějak vracíme NEJEN k surovinám našich předků... a o topinamburách jsem zatím jen slyšela /prý podobné se sladkou bramborou ,,batátou,, / .Nevím, kde by se daly sehnat hlízy???Poradíš?? a jinak přeji bohatou úrodu :-)) Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Ivo! Děkuji za návštěvu na mém blogu a za Tvůj komentář! Ano, je pravda, že se mnozí z nás navrací k původním starým plodinám, asi tak nějak cítíme, že to dává smysl a že tak můžeme být šťastnější... My třeba zrovna letos začínáme s výsadbou živého plotu tvořeného původními i nepůvodními jedlými keři a stromy. Co se topinamburů týká, mně tolik batáty nepřipomínají, ale to je asi spíše věc individuální chuti. Nevím, odkud jste, kdyby odněkud poblíž, ráda Ti nějaké hlízy na zkoušku dám, anebo je prodávají na dýňové farmě v Nové vsi u Leštiny (www.dynovysvet.cz), posílají i na dobírku. Krásný zbytek víkendu přeji! :)

      Vymazat