pátek 2. září 2016

Jižní Čechy - z Plané na řeku Otavu

Krásný pátek milé čtenářky!
:)

Minulý pátek jsme s rodinou vyrazili na výlet a návštěvu za našimi přáteli do Plané nad Lužnicí, kam jsem vás, myslím, na blogu už před nějakým časem vzala. Večer jsme poseděli u ohně, opekli buřtíky a mužské osazenstvo pak nocovalo na slámě a karimatkách v teepee na zahradě. Amálce tohle privilegium bylo nabídnuto taky, ale ta zvolila raději postýlku vedle maminky a Rózinky. Původní plán byl, že v teepee budou spát velcí kluci s 'velkými' dětmi.:)









V sobotu ráno jsme vyrazili brzy, ač velcí kluci debatovali u ohně dlouho přes půlnoc a v dobré náladě vyjeli směr Prachatice - Písek - Sušice. 









V Sušici jsme zamířili přímo k řece. Sobotní výletní plán byl jasný - naši velcí kluci a děti (krom naší nejmenší) se stali na půl dne vodáky. Během chvilky měli nafouknuté lodě a naloděny děti a pomalu se nechali nést překrásnými průzračnými vodami klidné Otavy.
My tři jsme pro tu chvíli zůstaly ve městě, prošly se kolem řeky, osvěžily se - nejdřív v proudech Otavy a pak v sympatické kavárně u mostu 28. října Café L'Amour, kde mají skvělou mangovou zmrzlinu a pěkný dětský koutek, kde si hezky pohrála Rózinka. Poté jsme vyrazily do Horažďovic, naproti našim vodákům. Neodolaly jsme a zaplavaly si v nádherně čisté vodě. Otava je od nynějška pro nás nejčistší řekou, kterou jsme v Čechách viděli. Koupání v řece ocenila v horkém odpoledni i naše maličká a na vodáky, kterých bylo nepočítaně, volala 'ááá'... ;) Dobrodružná vodácká výprava ale doplula trochu výš, vlastně do půli cesty mezi Sušicí a Horažďovicemi, do kempu Žichovice pod hradem Rabí, a tak jsme se o kousek vrátily a naše milé vyzvedly. Děti si vodu prý náramně užily, cachtaly se pod jezem a Amálka držíc se ve vodě lodě na přídi plula Otavou potom co spadla do řeky... :o 
Příští rok bych moc ráda jela na vodu taky a je mi jasné, že budu chtít zpátky na Otavu. 
:)) 




Při cestě zpátky jsme se ještě zastavili na Stádleckém mostě, který je zajímavý tím, že byl jako národní technická památka v letech 1960 - 1975 rozebrán na původním místě u Podolska, kde se klenul nad Vltavou a poté byl přemístěn na dnešní místo na řece Lužnici. Most je posledním dochovaným empírovým řetězovým mostem v České republice a slouží jak automobilové dopravě, tak pěším.














A kam jsme z Plané zamířili poslední srpnovou neděli, která se vydařila vskutku náramně, se podíváme zase příště.
;)



Mějte se hezky a užívejte zářícího slunce a teplých dnů.
:))



Veronika

1 komentář: