pondělí 6. října 2014

Dýňový svět

Co mám na podzimu nejraději je čas strávený venku, na procházkách... S naší dcerkou a mým mužem chodíme k řece, do lesa, sbíráme houby, barevné listí, žaludy, šípky a kaštany. Prodíráme se bludišti posledních polí nesklizené kukuřice a pozorujeme traktory jak orají zem.
Jíme jablka, hrušky, dýně a ořechy, zpíváme a posloucháme lidové písničky a doma začínáme zapalovat svíčky.

Již patřičně podzimně naladěni jsme si v sobotu s Amálkou vyjeli na malý výlet a myslím, že jsme si nemohli vybrat příhodnější místo než statek rodiny Pipkových v Nové Vsi u Leštiny.
Pipkovi tu pěstují kolem třiceti druhů dýní, které se pak v době sklizně, většinou po dobu jednoho měsíce od svátku sv. Václava, promění na nevídaný, barevný a hravý Dýňový svět. 

Děti si v zahradě můžou pohrát na nových dřevěných atrakcích, ve speciální 'dlabárně' v prostorách starého chlíva vydlabat, vyřezat a pokreslit dýně, vylézt na staré sýpky do strašidelné věže, pohrát si na 'slámohradu' anebo se 'vykoupat' ve slámovém bazéně. Pokud budete mít jako rodiče navíc to štěstí, že se vašim dětem 'podaří' zabloudit v bludišti v kukuřici, můžete si v klidu pochutnat třeba na horké domácí dýňové polévce, zahřát se grogem nebo svařeným vínem. ;) Pro nejmenší návštěvníky je tu i pěkné pískoviště a nějaké ty bábovičky, pro unavené nohy a nožičky dřevěné posezení a pro malé milovníky zvířat pár chlupatých kamarádů. :)

Dýně si na farmě samozřejmě můžete i koupit, my jsme si přivezli hned dva plné koše několika různých druhů převážně na jídlo a několich malinkých i na podzimní dekoraci.

Dýňový svět jsme si zažívali letos prvně, ale na Pipkově farmě jako takové jsme úplně poprvé nebyli. Před dvěmi lety jsme tu kupovali dýně na naši svatbu, která se celá nesla v podzimním duchu, a tak ani krásné tělnaté dýně nemohly ve výzdobě chybět.;)

Teď už dost povídání a pojďme se společně raději pokochat pomocí mých obrázků tou podzimní nádherou...   









































































Více informací o Dýňovém světě naleznete na stejnojmenných webových stránkách a pěkný článek o farmě Pipkových si také můžete přečíst v podzimním čísle časopisu Venkov & styl.

Pokud byste měli chuť na farmu také vyrazit a to ještě letos, s návštěvou raději neváhejte, nikdy nevíte, kdy nás překvapí podzimní sychravé dny a ani vystaveným dýním navíc vůbec nesvědčí chladné a vlhké počasí.


Doufám, že se mi podařilo předat vám trochu té neobyčejné podzimní nálady a přeji vám krásné odpoledne!




Veronika

2 komentáře:

  1. Waw, tak tolik dýní pohromadě jsem snad nikdy neviděla ....Veru, super fotky ..... Marki

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Marki, kde jinde hledat tolik dýní pohromadě než právě v DÝŇOVÉM SVĚTĚ!?;) Krásný podzim přeji a děkuji za zastavení se, Veronika. :)

      Vymazat