pátek 27. května 2016

Rebarborový koláč s oříšky

Krásnou noc, milé čtenářky.
:)

Opět nadešel čas, kdy se doma sotva otočíme a jakmile to jen trochu jde, vyrážíme ven na venkov - na naši zahradu/místo, kde budeme bydlet a brzo už i tvořit náš slaměný dům. Letos můj muž začal rekonstruovat starý teletník, který na pozemku máme, abychom jej mohli užívat k bydlení už při stavění domu. Jak měníme domek, který byl původně postaven jako slepičárna a později sloužil jako zmíněný teletník a také konírna k obrazu svému, tak aby nám dobře sloužil k úkrytu, odpočinku i práci, se mnou budete moct sledovat sem tam i tady na blogu.
Pro dnešek ale zůstaneme venku, nařežeme si něco řapíků rebarbory, krásné zeleniny, která se má sklízet do sv. Jana. Později už obsahuje velké množství kyseliny šťavelové, což není pro organismus vhodné.  




Inspiraci pro dnešní koláč jsem našla na oblíbeném blogu Kuchařka ze Svatojánu, původní recept jsem si trochu upravila.




500 g řapíků rebarbory si oloupeme a nakrájíme na kostičky. V rendlíku rebarboru zalijeme cca 100 ml kvalitního, nejlépe domácího ovocného sirupu (já jsem použila zbytek loňského domácího pampeliškového medu). Dusíme na mírném plameni asi 15 minut a poté slijeme přebytečnou šťávu a dáme si ji stranou.


























V míse promícháme 200 g jemně namletých ovesných vloček, 50 g rozmixovaných slunečnicových semínek, 100 g celozrnné špaldové mouky, špetku soli, 1 lžičku kypřicího prášku bez fosfátů, 3 lžíce medu a 50 ml slunečnicového oleje. Samozřejmě čím více bio, tím lépe. ;)
Dvě třetiny těsta natlačíme do koláčové či dortové formy vyložené pečicím papírem.




Těsto potřeme podušenou rebarborou. 



















Do zbytku těsta vmícháme nadrobno nasekané oříšky (já jsem použila 50 g mandlí s lískovými ořechy) a posypeme jím rebarboru.




Jemně přitlačíme a pečeme na 200 stupňů cca 50 minut.




Koláč krájíme až zcela vychladlý. Nejlepší je odležený přes noc a politý trochou rebarborové šťávy, kterou jsme si slili při přípravě koláče. 




Koláč nám moc chutnal, tedy hlavně mně a Amálce, na tatínka toho tentokrát moc nezbylo, i když ochutnat stihl. :)




Jaký je váš oblíbený recept z rebarbory? Pěstujete ji, máte ji rádi?

A ještě bych se chtěla zeptat zkušených zahradnic, zda můžu ořezat všechny listy, anebo je lepší některé na rostlině nechat?



Přeji nádherný víkend!
:)



Veronika


3 komentáře:

  1. Vypada uzasne, ja rebarboru bohuzel nemam. Budu se tesit na fotky vaseho pribytku:-). M.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj tvoj recept urcite vyskusam!minulú nedelu som robila podľa dity p.😉 jahodovo ebrborovy mrvenucovy a musim povedať ze bol geniálny!cau erika

    OdpovědětVymazat
  3. Veru, vypadá moc krásně! Rebarboru máme na chalupě u babičky, tak určitě vyzkouším! :))

    OdpovědětVymazat