středa 9. března 2016

Jarní kopřivová kúra

Krásný večer přeji!

Sice je venku ještě chladno a včera u nás na Vysočině zem dokonce pokryla sněhová pokrývka, ale i tak je vidět, že jaro pomaličku přichází, rostlinky nastartovaly svůj růst a právě teď je ten pravý čas využít léčivou sílu mnohých z nich. Jednou z nejlepších léčivých rostlin je kopřiva dvoudomá (Urtica dioica L.) Právě teď nastala ta nejpříhodnější doba pro sběr jejích mladých výhonků.




O kopřivě dvoudomé jsem se dočetla, že má čisticí, detoxikační, stahující, posilující a antirevmatické účinky, snižuje krevní tlak, používá se u dny a aterosklerózy. Kopřiva je antiseptická, působí antivirově, proti kašli, je vhodná pro diabetiky, jelikož snižuje hladinu krevního cukru. Působí dobře na žaludek a játra, podporuje trávení, vylučování žluči a vyprazdňování střev. Kopřiva se podává u chudokrevnosti na podporu krvetvorby, čistí krev, pomáhá také při vnitřním krvácení. Užívá se při chřipce, léčí močové a dýchací orgány. Zvláště na jaře pomáhá kopřiva oživit metabolismus.




V pondělí jsme s mým mužem započali kopřivovou kúru na detoxikaci organismu. Každý den natrháme čerstvé rostlinky, nejlepší je natrhat několik horních listů s řapíkem, my používáme pouze nadzemní část, ale je dobré pít odvar i z kořenů. Hrst kopřiv přeliji horkou vodou (cca jedním litrem) a následně ještě přivedu k varu (někde se doporučuje několik málo minut vařit a hned pak pít, to je potom odvar). Já dělám spíš čaj, jakmile se voda vaří, odstavím ji a kopřivy nechám pod pokličkou 10 až 15 minut odstát. Nakonec scedím a hned pijeme.




Každý pijeme tři až čtyři šálky denně a detoxikační kúra by měla trvat tři týdny. Dalším doporučením je pít po jednom šálku ráno na lačno a večer před spaním.




Takto připravovaná kopřiva by měla dokázat rozpouštět škodliviny v těle a čistit krev. 




Na závěr bych snad jen dodala, že nejvhodnější fáze měsíce ve vztahu k detoxikaci je ubývající měsíc, kdy se tělo čistí, vylučuje jedy a zbavuje všeho nadbytečného. My jsme tedy začali při ubývajícím měsíci, ale dnes je novoluní, měsíc začal znovu přibývat, nastává čas vhodný spíše pro regeneraci a jelikož tělo dobře absorbuje vitamíny a minerály, tak je to i vhodná doba pro jejich zvýšený příjem. Pokud tedy chcete letos vyzkoušet jarní kopřivovou či jinou očistnou kúru, počkejte ještě dva týdny - 23.3. nastává další úplněk a poté bude ideální čas začít s detoxikací těla. ;) 









Zajímalo by mě, zda také tělu (i duši) dopřáváte jarní očistu a pokud ano, jakou?



Přeji dobrou noc...
:)



Veronika


5 komentářů:

  1. Krásne fotky!! a detox si normálne nerobim no sme s mužom v rysovacke pred plavkovou sezonou :D tak si idem pridať tvoju kuru do jedalnicka a môj detox na dušu je momentálne hacik a kniha pariz môj život moja láska od slovenky zijucej v Paríži ktorá veľmi trefne opisuje parížsky naturel ...čau e.

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkné fotky! Já si vždycky trhám kopřivy na Vysočině u babičky na zahradě a tam zatím nevylezly, tak musím ještě chvilku počkat...Ale detoxovat se snažím každé jaro pravidelně :))

    OdpovědětVymazat
  3. Čte se to moc hezky. Vzpomínám si, že jsem kdysi kopřivovou očistu dělala a potřebovala jsem hodně motivace, abych to dokázala vypít. Chut mi vůbec nesedla. Letos jsem chtěla detoxikovat, ale ještě jsem se k tomu nedostala. Mám nějaké tabletky s chlorelou, ale tablety jako detox mi úplně nesedí. Přijde mi to divné

    OdpovědětVymazat